De laatstejaars van het Heilig Hart & College in Halle keken uiteraard al weken uit naar hun laatste honderd dagen, in Halle ook Joke Day genoemd.

Elke klas had een eigen thema gekozen en op basis daarvan kostuums gemaakt. Het ging hier niet zomaar een masker of cape. De scholieren hadden mooie pakken aangetrokken waaraan zij duidelijk veel tijd hadden besteed. Wij zagen elfjes, een bende jongens uitgedost als Peter Pan, en meer van dat kleurrijks.

In de voormiddag speelden de verschillende klassen stadsspelletjes tegen elkaar: touwtrekken, stratego en zo meer. De winnaars kregen drankbonnen die in het cafetaria van sporthal De Bres konden worden genuttigd. Want daar kregen alle leerlingen 's middags een maaltijd aangeboden. In de namiddag vond in cc 't Vondel dan een Swingpaleis-show plaats.

Begin van het einde

Aan de ingang van het cultureel centrum was het omstreeks 14 uur dringen om binnen te geraken. De jongeren leken zich goed te amuseren en begaven zich, onder begeleiding van feestmuziek, naar binnen. Vlakbij stonden enkele leerkrachten geamuseerd toe te kijken.

,,De leerlingen steken zeer veel tijd in deze honderd dagen'', vond leraar Kris Vander Gracht. ,,Ze organiseren op voorhand zelf fuiven om hun kostuums te financieren. Tijdens de middagpauzes kwamen ze dan ook geregeld bij elkaar om hun Joke Day in elkaar te puzzelen.''

Zeggen dat de leerlingen zelf deze dag leuk vinden, is een open deur intrappen.

Stiene Bras en Karlien Legasse zeggen dat dit een moment is waarnaar ze lang hebben uitgekeken.

,,Eindelijk onze laatste honderd dagen'', zeggen ze in koor. ,,Hier hebben we lang naar uitgekeken. Nu nog de examens, en dan is het middelbaar een afgesloten hoofdstuk.''