Volgens de nationale veiligheidsbarometer is het aantal ongevallen met gewonden in West-Vlaanderen in 2005 gedaald met 6,7 procent'', vertelt Christa Debruyne, de provinciale verbindingsambtenaar verkeer.

Minder gewonden

Veiliger verkeer is één van de prioriteiten van gouverneur Paul Breyne. Ruim twee jaar geleden werd gestart met extra controles langs de N33 (gewestweg Oostende - Torhout), de N8 (gewestweg Koksijde - Avelgem) en de N50, een gewestweg door Brugge, Oostkamp, Wingene, Pittem, Meulebeke, Ingelmunster, Harelbeke, Kuurne, Kortrijk en Spiere-Helkijn.

Het halve dozijn politiezones op de N50 werkte gecoördineerd samen bij controles op snelheid, alcohol, gordeldracht, voorrang en parkeren op de bushaltes van De Lijn.

Na dertig maanden projectwerking werd een nieuwe balans opgemaakt. Het aantal letselongevallen daalde met 33 procent. Een en ander vertaalde zich in een vermindering van het aantal gewonden (licht- en zwaargewonden) met 39 procent en het aantal dodelijke slachtoffers met 40 procent, van twaalf naar zeven.

Tijdens de talrijke snelheidscontroles langs de N50 werden precies 37.134 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 440 zware snelheidsovertredingen begingen.

Men is er nog niet in geslaagd om het aantal positieve ademtesten terug te brengen tot de vooropgestelde 3 procent. Met de behaalde score van 3,9 procent blijft die ambitie evenwel binnen handbereik. Tijdens het proefproject werden 966 ademtesten afgenomen.