Het dramatische ongeval in Balegem deed zich vrijdag voor rond 17.30 uur. Motorrijder V.S. uit Geraardsbergen probeerde op een voorsorteerstrook onreglementair een witte bestelwagen in te halen. Dat deed hij ongeveer op het ogenblik dat landbouwer Paul D.S. de drukke steenweg wou kruisen met een baal hooi op zijn vorklift. De motard kon de volgeladen tractor niet meer ontwijken en reed zich te pletter op de achterwielen.

'De motorrijder reed vrijdagavond omstreeks half zes met zijn Kawasaki Vulcan op de drukke N42 richting Wetteren', klinkt het. 'De man had net een bestelwagen ingehaald toen hij merkte dat er een landbouwvoertuig van Yshoute kwam die de Wettersesteenweg overstak in de richting van Sint-Lievens-Houtem.'

Aanvankelijk leek het alsof de motorrijder een inschattingsfout had gemaakt. De bevindingen van het parket geven echter aan dat V.S. zich op het moment van de klap opnieuw op zijn rijstrook bevond en zeker niet te snel reed. Volgens de verkeersdeskundige maakte de tractorbestuurder een inschattingsfout. Bovendien bleek D.S. onder invloed van alcohol. Zijn rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken.

Door het ongeval was de drukke Wettersesteenweg (N42) vrijdagavond een tijdlang afgesloten voor alle verkeer.

 

Zonder remmen

De avond voordien was er ook al een dodelijk ongeval met een tractor. En ook hier bleek de bestuurder in fout. Een bejaard koppel had in Kruishoutem een vriend bezocht en was al fietsend op weg naar huis in Zingem.

'Mijn vrouw reed op haar elektrische fiets enkele meters voor mij', vertelt Ghislain Moerman, een bekende duivenmelker in de streek. Omstreeks kwart over negen liep het in de Duifhuisstraat grondig mis. De tractor kwam vanuit een zijweg de grote weg op gedraaid en had voorrang moeten verlenen. 'Plots kwam de tractor met hoge snelheid aangereden. Mijn vrouw Lora had geen schijn van kans en werd vol in de flank gegrepen. Ze kwam onder de tractor terecht en was op slag dood', zegt Ghislain Moerman aangeslagen.

De tractorbestuurder sprong uit zijn cabine en liep meteen weg. 'Ik geloofde mijn ogen niet en dacht dat hij vluchtmisdrijf pleegde. Maar hij bleek in de buurt te wonen en ging in paniek zijn broer halen.' Volgens het parket verklaarde de man dat hij de fietsers helemaal niet had opgemerkt. Uit de vaststellingen bleek dat de bestuurder niet had gedronken en niet te snel reed. De fietsers waren meer dan voldoende verlicht.

Duitse motard

In het Waalse Faymonville, de Luikse Ardennen, kwam zaterdag dan weer een Duitse motorrijder om het leven, zo is van de brandweer vernomen. De man van rond de 50 jaar oud reed tegen de vork van een tractor. Hij stierf op weg naar het ziekenhuis.

Het parket van Verviers stuurde een deskundige ter plaatse. 'De eerste elementen van het onderzoek' geven aan dat tractor voorrang van rechts had en dat de motorrijder geen voorrang verleende, zo werd op het parket van Verviers gezegd.