OCMW-voorzitter John Vermeulen (Open VLD) en uittredend schepen Maria Vekemans (CD&V/N-VA) gaven gisteren de start voor de werken. Eerst worden nog enkele overblijvende huisjes op het terrein met de grond gelijk gemaakt. Die job zou tegen het einde van het jaar geklaard moeten zijn. Op 16februari zal het OCMW de offertes voor de bouw van het nieuwe pand openen en de aannemer aanwijzen. De werken zelf zouden dan beginnen in mei en zullen 22maanden duren.

'Het nieuwe Paradijs komt op een terrein van ruim 12.000vierkante meter', verduidelijkt voorzitter Vermeulen. 'Het ligt tussen de Transvaalstraat, de ringlaan en de Paul Krügerstraat. Het gebouw zelf zal 4.255vierkante meter groot zijn en wordt omgeven door 3.020vierkante meter groenzone met een grote vijver. De ondergrondse parking zal tachtig wagens kunnen bevatten en bovengronds kunnen er nog eens 58parkeren.'

Het gebouw zal uit vijf bouwlagen bestaan. Een kelder, een gelijkvloerse verdieping met keuken en drie verdiepingen.

De moderne instelling gaat het huidige RVT Paradijs vervangen, dat dateert van 1967. Dat is eigenlijk afgeleefd en zal wellicht een nieuwe sociale bestemming krijgen.

Met het nieuwe Paradijs haalt Lier een heel klein stukje achterstand op de realiteit in. Eigenlijk komen er niet meer bedden dan in de Kanunnik Davidlaan, maar er zullen wel iets meer mogelijkheden zijn voor dagverzorging en kort verblijf. Met de nieuwbouw wil het OCMW vooral het comfort en de waardige verzorging verbeteren.

'Tegen 2020 zou veertig procent van de Lierenaars wel eens ouder dan tachtig kunnen zijn', veronderstelt gewezen OCMW-voorzitter en ex-schepen Maria Vekemans. 'Tussen 2005 en 2015 stijgt het aantal 80-plussers in Lier met 25procent. Die mensen hebben recht op goede zorgen.

De totale kostprijs van het nieuwe rust- en verzorgingstehuis zal negentien miljoen bedragen.