In de voorlopig laatste aflevering van het praatprogramma Reyers laat is het vanavond niet alleen uitkijken naar wat er rond de tafel van presentator Lieven Van Gils gebeurt, maar ook wie er áchter hem in het publiek zit. Het is een aantal –vooral mannelijke– kijkers niet ontgaan dat de gastheer van Reyers laat niet zelden geflankeerd wordt door één of twee mooie vrouwen.

Niet lukraak

In de uitzending van 6maart was het zelfs zo opvallend dat studiogast Herman Brusselmans er tijdens de uitzending een opmerking over maakte. De schrijver vertelde over het einde van zijn relatie met vrouw Tania en het feit dat hij al twee jaar vrijgezel was: ‘Ik heb in die tijd niet één keer kriebels gehad, terwijl ik al heel mooie vrouwen heb ontmoet.' Waarop hij naar het meisje achter Lieven Van Gils keek en zei: ‘Er zit er trouwens eentje achter jou op dit moment. Dus: de verleiding is groot, overal.' Hilariteit in de studio, rode kaken bij het meisje, het laat zich raden.

Presentator Lieven Van Gils maakt er geen geheim van dat de mensen in het publiek van Reyers laat niet helemaal lukraak worden neergezet. ‘Ik weet dat er wat animo bestaat rond de vrouwen achter mij, maar ik zie die niet. Behalve op het moment dat ik de studio binnen wandel. Herman Brusselmans maakte er inderdaad een grapje over, dat herinner ik me nog. Verder hou ik me niet bezig met de plaatsen in het publiek, dat is aan de regisseur en de publieksopwarmer.'

Die publieksopwarmer is Steven Cauwenberg. Hij is verantwoordelijk voor wie waar gaat zitten in het publiek. ‘Ik moet meteen denken aan het Nederlandse praatprogramma De wereld draait door met Matthijs van Nieuwkerk. Die heeft meer dan regelmatig mooie vrouwen achter zich in het publiek. Daarom hebben ze er een website hetmeisjeachtermatthijs.nl waar je op elk meisje kunt stemmen. Dat zie ik bij ons niet gebeuren. Wij proberen gewoon een goeie mix van mensen in beeld te brengen. Er wordt blijkbaar vaker op de babes gelet, maar er zijn zoveel andere mensen die op die plaatsen mogen zitten. Maar als je iemand hebt die voldoende fotogeniek is, zou je wel gek zijn die niet te gebruiken. Publiek is belangrijk voor het programma.'

Geen zuur gezicht

Wie in het publiek van Reyers laat mag zitten, krijgt een paar richtlijnen. Een van de belangrijkste is: trek geen zuur gezicht. ‘Zo'n gezicht kan je de rest van je leven achtervolgen, zeg ik altijd. Vlamingen hebben niet de neiging meteen een grote smile op te zetten, vandaar. Voorts denken we puur in functie van het beeld. Soms houden we mensen uit beeld omdat je voldoende decor wil laten zien. Het is dus niet zo dat we zo veel mogelijk koppen in beeld zetten. Ook niet altijd de mooiste vrouwen. Als ik een geweldige meneer met een donkere huidskleur en een grote rasta zie, zetten we die in beeld. Deze week zat in het publiek achter regisseur Geoffrey Enthoven een man met een handicap; die heeft wellicht niemand gezien. Het belangrijkste is dat het publiek mooi en homogeen verdeeld is over de drie tribunes. Wat het vanavond wordt? Moeilijk te zeggen. Als er een dame is met lang zwart haar en mooie oorbellen, zal ze links van Lieven zitten.' (lacht)

REYERS LAAT Canvas, 22.55 uur