Met de overwinning rijft Steak n°8 uit Wevelgem een cheque van 2.000euro binnen. De vierkoppige band viel niet enkel op door zijn snoeiharde mix van postrock en chaos, maar ook door zijn jeugdige karakter. De gemiddelde leeftijd ligt rond 15 jaar. Een deel van het publiek pikte de rangorde van de jury niet. Zo kreeg jurylid Bram Vermeersch kort na de proclamatie een sms met de vraag of 'het hier ging om Westtalent for kids?', een allusie op Eurosong for kids.

Op plaats twee eindigde QuiOui, een kwartet met een sterk experimenteel karakter, want live werd lofi en postrock gekoppeld aan elektronische dancebeats. Goed voor 750euro. Een andere band uit het Brugse palmde de derde podiumplek in: Low Vertical, dat nog maar enkele maanden bezig is en een verbinding probeert te zoeken tussen electro en postrock. Goed voor 250 euro.

Tevredenheid, maar ook lichte ontgoocheling bij QuiOui. 'Ik ben content', verwoordt Wim Slabbinck het gevoel van de groep. 'Ik kick niet op wedstrijden, maar als je er zo dicht bij bent, hoop je natuurlijk op meer.'

'We zijn enorm tevreden', viel dan weer te horen bij zanger-gitarist Ward Dupan van Low Vertical. 'We zijn nog maar goed twee maanden bezig. De vier nummers die je gehoord hebt, is alles wat we hebben. We moeten nog groeien. Wel jammer dat QuiOui niet gewonnen heeft.'

Publieksprijs

Het publiek zag het anders. Zij stemden Low Vertical naar plaats drie, Steak n°8 naar plek twee en Jack and Jane oftewel Floris Caes en Marlies Dorme uit Roeselare, naar het hoogste schavotje. Hij speelde contrabas, zij piano en zong daar ook nog bij. Samen brachten ze opvallende covers van No one knows (Queens of the Stone Age) en Samson (Regina Spektor).

Er werd ook een prijs van de sportiviteit uitgereikt. Die ging naar de rappers Steven H en Walter Ego uit Anzegem.