Limite Limite startte drie jaar geleden met een innoverend project in de sterk verwaarloosde Brabantwijk, achter het Noordstation. Door speculatie werden zeer lang geen investeringen gedaan in de wijk, zodat ze op infrastructureel en sociaal-cultureel vlak dreigde te verpauperen.

Natasha Kayle is netwerkcoördinatrice van Limite Limite en was er van bij het begin bij. ,,Verschillende doelgroepen hebben belang bij een leefbare Brabantwijk, zoals de bewoners, studenten, handelaars, bedrijven en de duizenden mensen die elke dag de Dupontstraat doorkruisen. Het eerste idee was om drie sterk vervuilde hoeken in de buurt opnieuw in te richten. Een eerste project was de bouw van een negen meter hoge plexiglazen toren waarin nu nog verschillende socio-culturele activiteiten georganiseerd worden. Het opmerkelijke bouwwerk is een echte ontmoetingsplaats in de wijk geworden.''


Netwerk
De toren is de impuls geweest tot verdere samenwerking over de verschillende groepen heen. ,,Limite Limite werd opgericht en zette een netwerk op poten waarin alle partners uit de wijk vertegenwoordigd zijn en samen nadenken over stadsontwikkeling. De Brabantwijk, op grondgebied Schaarbeek en Sint-Joost, staat nu opnieuw op de politieke agenda door het zogenaamde wijkcontract dat we gekregen hebben. Straten en voetpaden worden heraangelegd, er worden gebouwen opgetrokken en gerenoveerd en er zijn plannen voor de aanleg van twee parken.''

Limite Limite is erg tevreden met de prijs waaraan een geldsom van 25.000 euro verbonden is. ,,Wij zijn enorm vereerd, vooral omdat de andere ingezonden projecten allemaal heel sterk waren. We dachten niet dat we een kans maakten, vandaar dat we nog niet precies weten wat we met het geld zullen doen. We willen ons nu concentreren op de netheidsproblematiek en het huisvestingsbeleid, het geld komt dus zeker en vast van pas.''

Uit de twaalf ingezonden projecten uit acht Vlaamse steden kwamen twee winnaars uit de bus. Limite Limite sleepte de prijs voor 'innovatief niet-infrastructureel project' in de wacht. De herwaardering van de omgeving rond het De Coninckplein in Antwerpen werd eerste in de categorie ,,geïntegreerd infrastructureel project''.