Saturn behoort tot de groep die ook MediaMarkt exploiteert. Je zou Saturn het kleinere broertje van MediaMarkt kunnen noemen. Eind oktober 2007 opende in de vroegere Antwerpse stadsfeestzaal aan de Meir een eerste Belgische vestiging. Een tweede volgde in Wilrijk. In Oostakker is er al een MediaMarkt.

Expansiemanager Laurent Van Assche bevestigt dat er een Saturn komt op de Korenmarkt. 'Voor die vestiging verkregen we al een socio-economische vergunning en de stad steunt ons', zegt hij. De groep Redevco, die ook de Inno- en Fnac-panden in de Veldstraat bezit, zou het hele complex waar nu de Hema en de Club zijn gevestigd, verbouwen. Samen gaat het om bijna 10.000 m2 oppervlakte. Dat hangt ook samen met de herinrichting van de Korenmarkt. Wat er met Club en Hema gaat gebeuren, kon Van Assche niet zeggen.

Saturn was altijd de naam die viel in verband met het project dat op de hoek van de Vrijdagmarkt-Langemunt zou komen. Of daar een tweede Saturn zou komen, is erg twijfelachtig. Van Assche sluit wel niet uit dat de groep nog een tweede vestiging in Gent opent. 'Over de Vrijdagmarkt kan ik niets zeggen. Maar dat moet niet in het centrum zijn', zegt hij. Een Saturn-vestiging heeft ongeveer vier- tot vijfduizend m2 oppervlakte nodig.

Maar de vastgoedfirma Limitless heeft wel al een heleboel panden opgekocht op de Vrijdagmarkt. Sebastiaan Ryckaert van die groep wilde gisteren geen commentaar geven. Limitless is als projectontwikkelaar ook al actief in Sint-Niklaas, Mechelen, Antwerpen en het buitenland.

Het grootste pand, dat van Super Soldi (oppervlakte 1.250 m2) is verkocht. Ook de belendende panden Singer en De Pauw zijn verkocht. Met Franco Belge is een akkoord bijna rond. Ook in de Langemunt zijn diverse panden verkocht of zijn er akkoorden gesloten. Ook een privé-eigenaar in de Onderstraat wil verkopen. Ook zouden al diverse huurders, die boven de betrokken panden wonen, al hun opzeg hebben gekregen.

Super Soldi is begonnen aan een uitverkoop die eind november stopt. Dan houdt de zaak na 30 jaar op te bestaan. Als Limitless alle panden heeft opgekocht, beschikt de nv over een grondoppervlakte van ongeveer 5.000 m2. Samen wil de groep 20.000 m2 ontwikkelen. Er is sprake van zeven, acht winkels, een grote zaak als trekker en 40 appartementen. De groep contacteerde het architectenbureau van D+J. Bontinck om een ontwerp te maken. Dat bevestigde John Bontinck eerder dit jaar al.

Schepen Mathias De Clercq, bevoegd voor Economie en Middenstand, zegt dat er nog geen socio-economische vergunning en ook geen stedenbouwkundige vergunning is afgeleverd. 'We moeten dat nog met diverse collega's bespreken. We staan nooit weigerachtig tegen investeerders, alleen moeten ze aan diverse voorwaarden voldoen. Daar komen immers veel aspecten bij kijken. Ook over de Vrijdagmarkt loopt een groot onderzoek.'

Meer nieuws uit Gent op www.gentenaar.be/gent