Het heemkundig museum, dat gevestigd is in de benedenzalen van de middenvleugel van de Sint-Bernardusabdij, krijgt daardoor ook meer financiële steun. Het museum behoort nu tot de officieel erkende heemmusea in de provincie Antwerpen en die krijgen allemaal een werkingssubsidie van de Heemkunde Gouw Antwerpen vzw.

De heemkundige kring kreeg die subsidie niet zomaar. Er moest bijvoorbeeld een heel dossier opgesteld worden over de werking van het museum. Bovendien kwamen ook enkele leden van de Gouw langs om de werking met hun eigen ogen te zien.

De Heemkundige Kring Heymissen, genoemd naar een van de oude namen van Hemiksem, werd opgericht in 1989 door Jos Pauwels, Emiel Wastyn en Nest De Proft. Ook deze drie stichters kregen erkenning van de provinciale koepel.

De kring heeft als doel om waardevolle gebouwen, gebruiken, geschiedenis, documenten en voorwerpen uit de eigen streek, en dan vooral uit Hemiksem, te bestuderen, te herstellen en in stand te houden. Een van de eerstvolgende activiteiten is de Erfgoeddag van 25april. Daarbij zal de kring onder andere fascinerende rondleidingen geven in de Sint-Niklaaskerk.

www.heymissen.tk