Zo moest het OCMW van Sint-Niklaas gisteren plots 300 thuiszorgcliënten zelf van eten voorzien. 'Toen we woensdagochtend op de radio hoorden dat onze cateraar staakte, zijn we al onze klanten telefonisch beginnen te verwittigen', zegt OCMW-woordvoerster Lieve Van De Pontseele. 'Wie niet zelf voor een oplossing kon zorgen, hebben we gistermiddag een broodmaaltijd laten bezorgen. Vanaf donderdag doen we een beroep op een concurrerend cateringbedrijf, en dat nog zeker tot maandag omdat we totaal niet weten hoe lang de staking zal duren.'

Net als vele andere OCMW's steekt ook dat van Sint-Niklaas niet weg behoorlijk ontstemd te zijn over deze onaangekondigde actie die toch vooral hulpbehoevenden treft.

Sluiting keuken

Het personeel van het cateringbedrijf ISS Catering in Wilrijk legde woensdagochtend het werk neer toen de directie de sluiting aankondigde van de daar gevestigde centrale keuken. Vanuit die keuken worden warme en koude maaltijden gemaakt en verdeeld aan zowel individuele klanten, thuiszorgcliënten van verschillende OCMW-besturen als aan enkele private rusthuizen.

'Maar deze activiteit is voor ISS verlieslatend, in 2006 nog voor 300.000 euro. Door de sluiting van de vestiging in Wilrijk dreigen ongeveer 70 werknemers hun baan te verliezen', weet Rudi Schwartz van ACV Voeding-Horeca.

Ondanks zware politieke druk vanuit de verschillende OCMW-besturen op de vakbonden om het personeel weer aan het werk te zetten, werd er gisteren niet veel onderhandeld. 'Vooral omdat er geen lijn zit in de visie van de directie op de toekomst van deze vestiging', aldus nog Schwartz.

Geen respect

Zo liet de directie gisteren weten dat een sluiting maar één van de opties is. 'Wij hebben enkele toekomstplannen, waaronder ook een sluiting, overgemaakt aan de internationale ISS-directie. Zij moet de knoop nu doorhakken', zegt Dieter Nijs, Industrial Relations Manager bij ISS. Maar wanneer ISS die knoop doorhakt, is ook voor de lokale directie onduidelijk.

Het personeel zelf stond er gisteren wat bedremmeld bij. 'Ik rij al jaren maaltijden rond, kom steeds bij dezelfde mensen over de vloer', vertelt één van de chauffeurs. 'Ik vind het niet zo netjes dat ik die vandaag en de komende dagen in de kou laat staan. Ik heb hen trouwens vanochtend allemaal persoonlijk telefonisch verwittigd. Maar we hebben geen keuze. Het is de directie van ISS Catering die geen respect heeft voor haar werknemers noch voor haar klanten.'