'Ge zijt ezel geboren en ge gaat ezel sterven', sprak de koster terwijl hij de drie nieuwe confraters hun askruisje gaf. Met deze historische woorden, zo bleek uit het voorafgaande toneeltje dat een oude legende verhaalde, werden ze opgenomen in de Confrérie van het Ezelskruiske.

Als Kuurnenaar was Herbert Verhaeghe, presentator van Viva Vlaanderen op Radio 2, uiteraard heel blij met de erkenning. 'Ik ben pas 33 en ik krijg nu al zo'n onderscheiding.' De banden met de Orde van de Ezel zijn dan ook heel nauw, zo vertelt Verhaeghe: 'Ooit was ik finalist in de verkiezing voor Koning Ezel. En met Sire Filiep III, de huidige Koning Ezel, speel ik geregeld badminton', zegt hij.

Burgemeester Beyaert van buur Harelbeke was dan weer jurylid tijdens de verkiezingen van Koning Ezel. 'Maar ik denk dat ze vooral aan me dachten omdat ik tussen Kuurne en Harelbeke een scholengemeenschap hielp oprichten, die heel toepasselijk De Balk heet', aldus Beyaert.

De band tussen Kuurne en een man als Marijn Devalck ligt minder voor de hand, maar is daarom niet minder aanwezig. 'Enkele leden van de Orde van De Ezel waren in het verleden figurant in FC De Kampioenen en ik was ook eens buschauffeur tijdens een van hun uitstappen. Als Ninovieter ben ik trouwens voorbestemd om een band te hebben met een ezelsgemeente als Kuurne. Ze noemen ons wortelkrabbers. En volgens de legende werd de wortel die als vergrendeling van onze stadspoort dienst deed, opgegeten door een ezel', lacht Devalck.

Van de ezels naar de paarden dan, want de paardenrennen vormen al langer een wezenlijk onderdeel van Mardi Gras in Kuurne. En zelfs het slechte weer kon het volk niet weghouden van de Hippodroom, want met naar schatting negenhonderd betalende toeschouwers waren de tribunes netjes gevuld.

Ondanks het feit dat het carnaval was, zagen we toch geen verkleedpartijen of zelfs maar hoeden. 'Die hoeden vind je alleen maar op Waregem Koerse en in Tongeren', zegt Cecile Van Inghelgom. De vrouw uit Aarschot is op deze regenachtige namiddag samen met haar vriendinnen Georgette Debecker uit Melsbroek en Ranja Vandenbossche uit Merelbeke naar Kuurne afgezakt. 'We gaan naar elke paardenkoers. Ik heb zelf trouwens drie paarden, maar die doen vandaag niet mee. De jockey was niet vrij', verklaart Vandenbossche. Of ze als troost dan wel eens een gokje waagt? 'Wedden doe ik niet, daar ben ik tegen.'