De handelaars hebben lang geduld geoefend, maar de heraanleg van de Sint-Jorispoort is een feit en met de opening van de ondergrondse parking aan de Nationale Bank hoopt de buurt een nieuw winkelpubliek aan te trekken. Het vernieuwde Mechelseplein is met de bekende horecazaken de 'Zeppos' en de 'Boer van Tienen'alvast een trekpleister.

De Sint-Jorispoort verzamelt inmiddels verschillende soorten winkels. Nieuw in de straat is de Japanse winkel Hashi. In deze moeilijke tijden zijn er toch nog mensen die hun droom volgen en voor Martine Kirschen is dat een winkel die haar liefde voor Japan etaleert.

'Ik heb veel bewondering voor de manier waarop Japanners hun oude tradities combineren met het hypermoderne', legt Martine Kirschen uit. In haar winkel kan je dus traditionele en antieke Japanse meubeltjes vinden, fijne geuren, lakwerk, porselein, zijdeprints op bestelling, maar ook nieuwe trends en gadgets zoals de leuke poppetjes 'kimmidolls'.

'Wat ik ook bewonder, is hun respect voor mens en natuur, iets wat aan de grondslag ligt van hun leven. Voorts is er hun uitermate verfijning, die doorgedreven wordt in hun cultuur in de brede betekenis van het woord. Extreem raffinement dat je kan terugvinden in hun diverse kunstvormen zoals calligrafie, Ikebana of Japans bloemschikken, hun theatervormen en -kostuums, de mooie prenten... Ook in het gewone dagelijkse leven komt dit terug, bijvoorbeeld bij de presentatie van culinaire gerechten, het porselein waarin de gerechten worden geserveerd en allerhande gedragscodes.'

Martine Kirschen doopte haar winkel 'hashi', wat het Japanse woord is voor de traditionele rode bruggetjes. 'Ik vind die bruggen heel sierlijk en rustgevend. Dit is voor mij een uit de hand gelopen hobby en omdat dit aanbod ontbrak in Antwerpen, wil ik mijn passie met iedereen delen.'

www.hashi.be