Vertenten (40) is leraar wiskunde en chemie aan het Sint-Teresiacollege in Eksaarde. Daar is ook de passie voor het brouwen begonnen.

'In het vak chemie maakt ik samen met de leerlingen wijn tijdens een practicum, tot ze eens zelf vroegen om bier te brouwen. Je zoekt wat informatie op en gaat aan de slag. Pas na vele proefbrouwsels wordt een nieuw bier geboren waar ik echt tevreden over ben. We bestudeerden het gistingsproces en brouwden bier op kleine schaal. Ik stak ook mijn licht op bij andere brouwers voor het bouwen van de installatie. Het is echt een boeiende hobby waar ook de leerlingen de nodige interesse voor tonen.'

De brouwerij komt tijdens de zomervakantie op volle toeren. Eens de productie goed op gang, zijn er alvast twee smaakvolle variëteiten die worden gebrouwen. 'Het eerste bier dat ik brouwde, was een Noorderbierke van 8,1°, amberblond, een hoppig, bitter bier', zegt Geert Vertenten. 'Daarna heb ik ook een Zuiderbierke bedacht met 8,2° alcohol, een donker biertje met een lichte rozijnentoets. Ik streef er altijd naar om een bier creëren met rijke schuimkraag en een frisse afdronk. Alle bieren zijn dan ook gebrouwen volgens eigen recept, hier in de Leebrugstraat in Sinaai. Het gaat dan ook om degustatiebieren, drank om van te genieten en niet om achteloos te consumeren.'

Donum Ignis groeit de komende maanden gestadig. De capaciteit wordt opgevoerd, maar het blijft een kleinschalig, ambachtelijk initiatief. 'Het is echt de bedoeling om kwaliteit te behalen, om voldoende te produceren, maar toch niet te veel', zegt Vertenten. 'Tot nu toe brouwde ik in de hobby-ketels tien maal 40liter in een jaar. Met de nieuwe installatie wordt dat 400liter per brouwsel. Op jaarbasis 10hectoliter is haalbaar. Ik hou mijn biertjes dan ook graag streekgebonden.'

Een gemotiveerde brouwer kijkt ook altijd verder. 'Tijdens het Zythos-bierfestival in de Stadszalen van Sint-Niklaas heb ik degustatiebieren leren waarderen', vertelt Geert Vertenten. 'De zin om te brouwen komt dan haast vanzelf. Nu droom ik ervan om een nieuw fris zomerbiertje te brouwen.'

Info: 037-72.16.43.