En zeggen dat koks à la Sergio Herman altijd benadrukken dat een gin-tonic goed is voor de appetijt. ‘Het scherpt het hongergevoel aan', klinkt het steevast uit zijn mond. ‘En dat klopt', vertelt professor Inge Depoortere van de Leuvense faculteit Geneeskunde. ‘Bitter zorgt inderdaad voor een boost van het hongerhormoon. Maar dat effect duurt maar een half uur. Daarna heeft de bittere stof een rechtstreeks effect op het samentrekken van het maag-darmstelsel, waardoor de maag trager geledigd wordt. Gevolg: je maag blijft langer gevuld, waardoor je langer met een verzadigd gevoel zit en uiteindelijk ook minder eet. Bij tests op muizen is het al bewezen.'

1.000 bitterstoffen

Wel is het volgens Depoortere nog te vroeg om nu massaal naar de tonic – al dan niet met gin – te grijpen voor een maaltijd. ‘Het onderzoek zit nog in een beginfase. We weten nog niet exact welke bittere stof verantwoordelijk is voor dit proces. Er zijn er maar liefst duizend', zegt ze. ‘Wij hebben er verschillende gebruikt in een mix. Daarbij zat kinine – de bittere stof uit tonic – maar ook een andere bitterstof die gebruikt wordt in kuisproducten, opdat we er niet van zouden drinken. Het is dus nog verre van duidelijk hoe het allemaal precies werkt. Net zoals we er nu nog niet uit zijn wat de gevolgen kunnen zijn voor obesitaspatiënten die dagelijks een bepaalde hoeveelheid van een bittere stof opnemen. De volgende maanden en jaren hopen we er een beter zicht op te hebben en komen we misschien tot een bittere pil die je voor de maaltijd kan innemen.'