Een paar weken is het hek al dicht voor de 'Villa Papillon', het huis van lichte zeden dat verscholen ligt achter het struikgewas langs de Gistelse Steenweg. Begin februari werd de zaak failliet verklaard.

Guy Danon (62), de man die de Papillon bekendmaakte in heel België en veertien jaar lang de bar runde, is er het hart van in.

'In 2007 heb ik de zaak overgelaten aan mijn zoon Junior', zegt hij. 'De Papillon was toen op zijn toppunt: Pieter Aspe is de dag van mijn pensioen nog naar mijn afscheidsfeest gekomen. Hij heeft zelfs een boek geschreven over deze bar.Ja, het zijn interessante tijden geweest. Ik denk dat ik in al die tijd zowat duizend meisjes heb zien passeren. Ze verbleven hier een paar maanden, en dan kwamen er weer andere. En mijn cliënteel? Ik heb hier alles gezien: van rechters, advocaten en toppolitici tot wereldkampioenen in de sport, maar ook gewone mensen die drie maanden spaarden om eens te kunnen langskomen.'

Dat cliënteel kon terecht in zes kamers, die allemaal waren ingericht volgens een bepaald thema. Een liefdesgrot bijvoorbeeld, of een hartenkamer.

Goede manieren

'Er was bij mij maar één regel', zegt Danon. 'Je moest je netjes gedragen. Ik kon het niet verdragen dat iemand het woord hoer uitsprak in de zaak. Dan vloog je buiten. En wie zich schandaleus gedroeg, moest ook niet meer terugkomen. Dan kwam je op de zwarte lijst terecht.'

Amper drie jaar na Danons pensioen gaat de zaak nu op de fles. 'Het is de schuld van mijn zoon. Zijn wanbeheer heeft er nu toe geleid dat de zaak zijn deuren heeft moeten sluiten', zegt Danon. 'Hij is te laks geweest, maar dat is iedereen tegenwoordig, ook de deurwaarders en de rechters. De papieren van het faillissement zijn naar mij opgestuurd, en niet naar mijn zoon, terwijl ik al drie jaar niet meer in de Papillon werk. Zo'n slordigheden snap ik niet: bij mij moesten alle details kloppen. Alles was piekfijn in orde in de zaak: alles netjes en proper, mooie meisjes, drankkaarten in de vorm van een vlinder, overal het logo van de zaak op. We maakten zelfs reclame op de regionale televisiezender!'

De financiële crisis heeft volgens Danon helemaal niets met het faillissement te maken, hoewel je in een zaak als de Papillon naar verluidt toch al snel een paar honderd euro kwijt was voor je bediend was. De duurste fles champagne in de bar, een gigantische Heidsieck Piper, kostte 2.000 euro.

'Van de crisis hebben wij nooit maar dan ook nooit last gehad', zegt Danon. 'Er zijn maar twee sectoren die daar immuun voor zijn: de begrafenisondernemers en de prostitutie', zegt Danon. 'We hebben hier ooit een stunt uitgehaald: voor 30.000 frank mocht je mee met een meisje in een klein vliegtuigje waar we een bed in hadden geïnstalleerd. Het waren er niet veel, maar er zijn mensen die dat gedaan hebben. Ja, het zijn mooie tijden geweest.'