De verhoging van de bierprijzen met 4,3% door Inbev was dinsdagnamiddag het gespreksonderwerp in café Den Tijger in de Dorpsstraat. Voor een Jupiler, Hoegaarden of Rodenbach betaal je 1 euro, een Duvel en een Leffe kosten 1,50 euro. Ook voor een koffie betaal je bij Marie-Jeanne maar 1 euro. Hiervoor krijg je zelfs nog een stukje cake of op zondag zelfs een tompoes-taartje.

'Nu ze een prijsverhoging aankondigen zal ik ook mijn prijzen moeten aanpassen. Dat is jammer, want heel wat mensen komen hier omwille van mijn voordelige tarieven', zegt Marie-Jeanne die in het café roept dat het de laatste biertjes zijn aan 1 euro.

Na de invoering van de euro is het zeer lang 90 eurocent gebleven. Intussen staat ze al 49 jaar achter de toog en heeft ze meerdere malen de prijzen zien stijgen. 'Ik ben hier begonnen met vijf Belgische frank voor een pintje, toen ik de zaak overnam van mijn moeder. Als je het nog omrekent in Belgisch geld is het nu acht keer zo duur geworden', vertelt Marie-Jeanne. Ze is al de derde generatie die achter de toog staat in deze zaak die in 1901 de deuren opende.

'Toen heette het hier nog Afspanning Den Tijger. In al die jaren werken wij nog steeds met flesjes. Er staat geen tap in mijn café en lopend water vooraan heb ik ook nog niet. Ik moet honderden keren naar achter lopen om de flesjes uit de koelkast te halen. Ik heb zeven koelkasten staan, zodat alles steeds fris is. Ik kan maar liefst twaalf flesjes tegelijk onder de arm nemen als het nodig is', vertelt de café-uitbaatster. Haar zaak is zeven dagen op zeven open. Vanaf 9 uur 's morgens verwelkomt ze haar eerste klant, de laatste klanten gaan buiten tussen 24 en 1 uur. Als het gemeenteraad geweest is durven de sluitingsuren wel wat op te schuiven.

'Ik heb het vermoeden dat de bulldozer zal komen als ik hier stop met de zaak. Over een eventuele opvolging heb ik mijn twijfels. Ik zal nog niet meteen stoppen', vertelt Marie-Jeanne. Wie vraagt wanneer ze ermee ophoudt krijgt snel een antwoord: 'God schept de dag en moeder de soep'.