Prestigieus oratorium voor Brugse kansarmen - 18/11/2006

BRUGGE - Op zaterdag 2december wordt in het Concertgebouw het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uitgevoerd door het (Duits-Vlaamse) Regerchor International onder leiding van de Brugse organist Ignace Michiels. De opbrengst gaat naar het Sociaal Fonds van de Burgemeester, een redplank voor mensen die financieel aan de grond zitten.

Het internationale Regerchor, genoemd naar de bekende Duitse componist Max Reger, is een project van de Brugse organist Ignace Michiels en zijn Duitse collega-organist Gabriel Dessauer dat in 2001 werd opgestart. Ze leerden mekaar kennen bij de jaarlijkse orgelconcerten die Ignace Michiels hier organiseert. Michiels was tot voor kort dirigent van Cantores, één van Brugges oudste koren. Dat deed hij vijftien jaar lang.

Vijftig zangers

Het Regerchor is een formatie die per project wordt samengesteld uit Duitse en Vlaamse koristen. Voor dit Weihnachtsoratorium werden vijftig koorleden bijeengebracht, aangevuld met een orkest van Belgische muzikanten. Er zijn dertig Vlaamse en twintig Duitse zangers geselecteerd. Het orkest wordt geleid door Bruggeling Karel Ingelaere, leraar aan het Brugse Conservatorium en muzikant bij heel wat gereputeerde orkesten.

Ten slotte zijn vier bekende solisten aangetrokken voor deze uitvoering: sopraan Hilde Coppé, de Duitse alt Barbara Arneke, tenor Jan van Elsacker en bariton Lieven Termont.

Heel wat Brugse bedrijven zegden hun sponsoring toe, terwijl de stad het Concertgebouw aanbiedt. De volledige opbrengst van het concert gaat naar het Sociaal Fonds van de Burgemeester.

Dat helpt mensen in noodsituaties, wanneer de officiële hulpdiensten niet meteen kunnen optreden.

De fans van het Weihnachtsoratorium worden dit jaar overigens extra verwend. Een week later, op zaterdag 9 december, brengt het gereputeerde Les Arts Florissants, onder leiding van dirigent William Christie, in datzelfde Concertgebouw haar versie van Bachs meesterwerk. (lfb)

Weihnachtsoratoium, 2 december om 20 uur in Concertgebouw Brugge, kaarten via TiNCK, 070-22.33.02