Utopie

Utopie

Foto: BELGA

Het Europese seizoen is voorbij voor de Belgische clubs. Na een campagne die flink wat punten opleverde voor de UEFA-coëfficiënt, maar waarin opnieuw duidelijk werd dat er zelfs in de Europa League nog geen hoofdrol inzit.

De les van deze Europese jaargang zou moeten zijn dat de resultaten in de groepsfase van de tweede Europese beker niet mogen worden overschat. De groepswinst van Anderlecht, Club Brugge en Standard stelde finaal weinig voor. Het leverde voordeel op bij de loting, maar de tegenstand bleek -op het matige Wisla Krakow na- toch nog te sterk. Dat er in december hier en daar van een plaats in de finale werd gesproken, klinkt nu ronduit belachelijk.

Gisteren kwamen in Hannover de bekende problemen van het Belgische voetbal weer boven. Uitvoetballen blijft een gigantische klus, terwijl goed voetbal toch echt van achteruit begint. Vooral Ciman faalde op dat vlak weer opzichtig. Hoe een speler met zo'n beperkte technische kwaliteiten Rode Duivel kan worden, is zeer de vraag.

Overigens bewees Pocognoli aan de overkant dan weer wel het gelijk van Georges Leekens. Onbegrijpelijk dat we er maar niet in slagen om degelijke vleugelverdedigers op te leiden.

Bij Standard liggen de problemen vooral op het middenveld. De nieuwkomers Gakpe, Buyens en Vainqueur liepen in de AWD-Arena amechtig achter de feiten aan. Het vertrek van Carcela, Witsel en Defour is helemaal niet opgevangen, zodat de conclusie moet zijn dat het transferbeleid lang geen succes was. Tot overmaat van ramp verzuimde José Riga in Hannover om de bewegingsruimte van de weer fitte Schlaudraff te beperken. Hij legde de Rouches in de aanvangsfase nadrukkelijk over de knie.

Na acht wedstrijden op rij zonder overwinning moet Standard nu alles op de Jupiler League zetten. Deelneming aan Play-off 1 is nog lang geen zekerheid. Een herhaling van de stunt van vorig seizoen is al helemaal utopie. Standard staat niet alleen voor belangrijke weken, maar voor belangrijke maanden. Zonder kwaliteitsinjectie dreigt de Luikse trots in eigen land naar de middenmoot terug te zakken. Europees overtrof dit Standard zichzelf immers in deze jaargang, de bolwassing van gisteravond ten spijt.

Corrigeer