Vlaamse premie voor restauratie kasteel

Vlaamse premie voor restauratie kasteel

Het 14de-eeuwse kasteel is een beschermd monument. ddl Foto: © Dieter De Beus

ZAVENTEM - Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 56.718,25 euro toe voor de restauratie van het Kasteel Ter Meeren aan de Mechelsesteenweg in Sterrebeek.

Het prachtige 14de-eeuwse kasteel prijkt sinds 2001 samen met de 'aanhorigheden' (wagenhuis, stalvleugel, hovenierswoning, tuinhuisjes) op de lijst van beschermde monumenten. De renovatie aan het Kasteel Ter Meeren sleept al enige tijd aan. De buitenafwerking is nagenoeg klaar.

'Ondertussen is de restauratie van het exterieur nagenoeg volledig afgerond, met uitzondering van de torenspits', aldus minister Bourgeois.

'In de huidige restauratiefase zal de torenspits gereconstrueerd worden. Die werd vernield bij een storm in 1883. De heropbouw zal gebaseerd zijn op fotografische opnames van de toren en detailleringen aanwezig in het kasteel.'

Kasteel Ter Meeren is al sinds 1381 de vermelde zetel van de heerlijkheden Zaventem en Sterrebeek. Het werd in 1860 in historische stijl gerestaureerd, heringericht en gevoelig uitgebreid door de succesvolle Antwerpse architect-archeoloog Joseph Schadde in opdracht van baron Aloys de Fierlant.

Het kasteel is bijzonder illustratief voor het oeuvre van deze architect: het pittoreske karakter is geïnspireerd op de gotische architectuur vermengd met Vlaamse renaissance-elementen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio