Basketbal EK in Litouwen

Belgian Lions: 'We blijven op zoek naar eerste zege'

Belgian Lions: 'We blijven op zoek  naar eerste zege'

Foto: BELGA

De derde nederlaag op rij op het EK in Litouwen maakt dat de Belgian Lions ook mathematisch zijn uitgeschakeld voor de tweede ronde. De droom is voorbij. Tegen Rusland acteerden de Lions drie kwarts verdienstelijk. Dan was de tank leeg.

De Belgian Lions toonden tegen grootmacht Rusland hun leeuwenhart. De Russen zijn gemiddeld drie centimeter groter en drie jaar jonger. De Belgian Lions zijn dan ook één van de kleinste en oudste ploegen op dit EK. Dat deed de selectie van bondscoach Eddy Casteels vooral in het slotkwart enorm veel pijn. De Lions kampten immers met een gebrek aan zuurstof en waren bij veel acties in defense een stapje te traag. Van 57-48 ging het in vijf minuten naar een twintiger op het scorebord: 72-52. De derde wedstrijd zat er voor een verdienstelijk België meteen op. In de slotminuten drukten de Russen niet echt meer door en bleef de schade enigszins beperkt. De derde opeenvolgende nederlaag voor Christophe Beghin en zijn ploegmaats. De Belgian Lions zijn meteen ook mathematisch uitgeschakeld. De wedstrijden van vandaag tegen Slovenië en morgen tegen Oekraïne zijn enkel nog voor de eer en om zonder nederlaag het eerste EK in achttien jaar af te sluiten.

Hoopgevend

Wat de Belgian Lions in de eerste drie kwarts lieten bewonderen was best leuk om aan te kijken. Marcus Faison met drie opeenvolgende driepunters, Tomas Van Den Spiegel en dan Didier Mbenga zorgden voor een 10-12-voorsprong. Met veel enthousiasme en vooral intensiteit bleven de Belgian Lions tegen NBA-vedette Andrei Kirilenko en co. in de eerste helft in het spoor van Rusland: 21-16 en 37-32 halfweg. De 6 op 14 vrijworpen waren zowat het enige minpunt in die eerste helft.

In het derde kwart bleven de Belgen vrijworpen missen en leden veel balverlies. De voorbode voor de Russen om na 57-48 in het slotkwart met een definitieve doodsteek uit te pakken. Gelukkig misten de Russen ook 7 vrijworpen (de Belgen maar liefst 12). Het team van bondscoach David Blatt deed het dan maar met driepunters en bij 67-50 was de kloof een feit. ‘Geen stunt en dat is jammer. Het EK is voor de ganse selectie echter een fantastisch gebeuren. We blijven op zoek gaan naar een prestigezege', zei Christophe Beghin.Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES

Uitslagen & standen