N-VA-politicus met ‘losse handjes' kwaad na vernietigend portret in ‘Humo'

‘Pol Van Den Driessche is de Vlaamse DSK'

‘Pol Van Den Driessche is de Vlaamse DSK'

Foto: BELGA

N-VA-politicus Pol Van Den Driessche, kandidaat-burgemeester in Brugge bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, wordt in het weekblad ‘Humo' vernietigend neergezet als ‘de Vlaamse DSK': ‘Hij denkt zich met vrouwen alles te kunnen permitteren.' Van den Driessche gewaagt van een beschadigingsoperatie en overweegt een klacht tegen het weekblad.

Pol Van Den Driessche (52) werkte tot voor enkele maanden als politiek analist voor Het nieuws op VTM, was daarvoor CD&V-senator en ook hoofdredacteur van de ter ziele gegane website Café Belge. Dezelfde functie oefende hij eind jaren90 ook uit bij Het Nieuwsblad.

Het Humo-artikel laat verschillende vrouwen aan het woord die zeggen dat Pol Van Den Driessche hen lastigviel. Ze schetsen een beeld van een man die niet verlegen zit om een schuine mop, de grofste schunnigheden vertelt, zeer ‘enthousiast' reageert in de omgang met vrouwen en tegen mannen voordurend pocht over zijn veroveringen. ‘Van Den Driessche, de Vlaamse DSK', titelt Humo, naar de voormalige Franse presidentskandidaat Dominique Strauss-Kahn die uiteindelijk even in een New Yorkse cel belandde op verdenking van de verkrachting van een kamermeisje.

‘Eigen moraal'

‘Van Den Driessche leeft volgens zijn eigen moraal en komt daar verbazend genoeg ook mee weg', getuigt journaliste Tine Hens in Humo. ‘Telkens krijgt hij jobs aangeboden die een groot ethisch vermogen vereisen: hoofdredacteur, senator, straks misschien burgemeester. Maar Van Den Driessche heeft daar de integriteit niet voor. En als burgervader zal hij zich helemaal ongenaakbaar voelen. Ik heb niks tegen de persoon Van Den Driessche, maar ik ben wel radicaal tegen het type man dat ongestraft zijn gang kan gaan en zich in zijn verhouding met vrouwen alles denkt te kunnen permitteren.'

Van Den Driessche kwam in 2010, in volle Roger Vangheluwe-crisis, al eens in opspraak toen de woordvoerster van het bisdom Brugge ‘in eigen naam' een lezersbrief naar Humo stuurde. ‘Als iemand moet zwijgen over seksueel misbruik, is het Pol Van Den Driessche wel', schreef Doenja Van Belleghem. Humo schrijft dat Van Den Driessche haar in 2006 na een etentje van de fiets trok en probeerde te kussen.

Volgens het weekblad kwamen na haar lezersbrief verschillende brieven van andere vrouwen op de redactie toe. ‘Nu, twee jaar later, spreken ze in eigen naam', aldus nog Humo, dat naast Tine Hens collega-journaliste Marie-Anne Wilssens opvoert, enkele anonieme vrouwelijke CD&V-politici –‘Je mag nooit alleen met hem zijn'– en eveneens anonieme medewerksters van de website Café Belge: ‘Op een gegeven moment zijn we met vijf vrouwen naar de directie getrokken: Hij buiten, ofwel vertrekken wij.'

De rode draad in het verhaal: nergens kon Van Den Driessche zijn handen thuishouden.

‘Karaktermoord'

Van den Driessche reageert erg aangeslagen op het artikel, dat verschijnt zes maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen die hem volgens peilingen wel eens de burgemeesterssjerp zouden kunnen opleveren. Op Twitter en Facebook verschenen gisteren al de eerste commentaren over ‘Brugse Schonen' die moesten ‘oppassen, mocht Van Den Driessche burgemeester worden'. De N-VA-politicus gewaagt van een ‘politieke karaktermoord' en beklemtoont dat nooit iemand een klacht tegen hem indiende.

‘De afgelopen vijftien jaar heb ik tal van maatschappelijk zeer publieke functies uitgeoefend, waaronder VTM-schermgezicht en CD&V-senator. Nooit zijn dergelijke verhalen opgedoken, tot op het moment dat ik voor de N-VA kies.' Volgens Van Den Driessche heeft Humo bij de VTM-presentatrices Francesca Vanthielen, Goedele Liekens, Catherine Moerkerke en CD&V-senatrice Els Schelfhout naar sappige verhalen gevist. ‘Maar hun getuigenissen, namelijk dat ik nooit een vinger naar hen heb uitgestoken, zijn niet in het artikel opgenomen.'

Ook op het N-VA-hoofdkwartier wordt een ‘zoveelste beschadigingsoperatie vanwege Humo' vermoed. ‘Dit is na Bart De Wever en Siegfried Bracke al het derde N-VA-kopstuk dat door Humo zwaar wordt aangepakt. Pol zal wel geen heilige zijn, maar hem vergelijken met DSK, waardoor je hem als een crimineel wegzet die met verkrachting en prostitutie te maken heeft, is er wel wat over', vindt N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer.

Van Den Driessche beraadt zich met zijn advocaat over een klacht wegens laster en eerroof aan het adres van Humo. Dat hij lijsttrekker blijft voor N-VA in Brugge, staat volgens hem en ook volgens de partij buiten kijf.

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S