Marionetten Kortrijk krijgt speelbos en cafetaria

Marionetten Kortrijk krijgt speelbos en cafetaria

Foto: © vkk

KORTRIJK - De stad heeft een nieuw plan klaar voor het stadsgroen Marionetten. Er komt onder meer een speelbos, een wandelpad en een cafetaria in het woongedeelte van hoeve Te Coux.

Stadsgroen Marionetten is de bijna zestig hectare natuur die het Kennedybos in Kortrijk verbindt met het stadsrandbos. Het nieuwe plan moet van de Marionetten een thuis maken voor nog meer planten en dieren, en bezoekers natuurlijk.

Er komen zeven 'landschapskamers'. Dat zijn gebieden met telkens een andere functie. Eén daarvan is Sint-Anna, in het gebied rond het instituut Don Bosco. Daar komt een speelbos. Er komen eerst speelheuvels en ondiepe plassen. Daarna wordt het gebied bebost. Het speelbos krijgt ook een brede sneukelhaag, waar de jeugd van juni tot in het najaar vruchten kan plukken.

De Libel maakt deel uit van de hoogst gelegen kamer en in de landschapskamer Bosstraat zetten twee landbouwers hun activiteiten verder.

Groene long voor Kortrijk

'De site is bij uitstek geschikt voor de aanleg van bossen en groenprojecten', zegt landschapsarchitect Steven Petit. 'De Marionetten moet steeds meer een groene long voor Kortrijk en de omliggende woonkernen worden.'

'Ruggengraat van het stadsgroen wordt een hoofdpad in baksteen. Daarop sluiten wandellussen aan. Tussendoor voorzien we vier duidelijke ontvangstplekken.'

De belangrijkste is de hoeve Te Coux. Die is al gedeeltelijk gerestaureerd en rond de hoeve wordt de historische gracht heraangelegd. In de woning van de hoeve komt een café.

'De opdeling in landschapskamers maakt het mogelijk de werken in fases uit te voeren', zegt Pétit.

De totale realisatie zal 2,5miljoen euro kosten. Kortrijks schepen Stefaan Bral(CD&V): 'Dat bedrag kunnen we gelukkig samen met de werkzaamheden spreiden. Het grote voordeel is dat de basis er nu is. De invulling van de zeven delen kan misschien nog gewijzigd worden in de details, maar de principes liggen vast. Dit wordt hét recreatiegebied van Kortrijk.' Van de zestig hectaren moeten de stad er nog tien aankopen.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio