MAS na 1 jaar al 945.000 bezoekers

ANTWERPEN - Het opvallende Museum aan de Stroom op het Eilandje was het afgelopen jaar een groot succes. ‘We kregen al 945.000 bezoekers over de vloer, dat is vier keer zo veel als we hadden verwacht', zegt cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) verheugd. ‘We ontvangen normaliter de eerste week van juni de miljoenste bezoeker. Hij of zij krijgt van ons een heleboel cadeaus!'

Volgens een enquête onder 1.042 MAS-bezoekers door het bureau Dimarso kwamen zij vooral voor het uitzicht, de architectuur en uit nieuwsgierigheid. Opvallend was dat 94procent van de bezoekers tevreden was en 97procent nog eens wilde terugkomen. 63procent van de bezoekers kwam uit België, 25procent uit Antwerpen.

De gratis wandelboulevard, het kijkdepot en het panoramaterras waren zeer populair, maar 55procent van de bezoekers kocht ook een ticket voor een museumbezoek. Het afgelopen jaar konden bezoekers genieten van tentoonstellingen als ‘Helden' en ‘Red Star Line'. Directeur Carl Depauw hamert er op dat het dankzij alle medewerkers is dat het MAS zo'n succes is: baliemedewerkers, conservatoren, gidsen, vrijwilligers, technici...

Baliemedewerkster Leilani Magno lacht: ‘In het begin vroegen mensen of het hier nu een zwembad of een hotel was.' Vrijwilliger Paul Van Schoors legt dan weer uit dat ‘de havenkranen aan de Rijnkaai ook bij het MAS horen. Dat zijn nu beschermde monumenten.'

Spannende momenten

Het voorbije jaar was bij momenten spannend. Voor de officiële opening met politici op 18mei 2011 was er al een spetterend optreden van Triggerfinger op het dak van het MAS. Iets later kreeg het MAS minder prettig bezoek. Een zestiende-eeuwse kruithoorn ter waarde van 5.000euro werd tijdens de openingsmaand gestolen en tot vandaag is het voorwerp nog niet terecht en is de dader onbekend.

Het museum kreeg ook koninklijk bezoek: koning Albert, koningin Paola en later het gezin van prins Laurent. Het museum ontlokte hen de uitspraak ‘dat ze zeker wilden terugkomen'.

In februari van dit jaar was er weer een angstig moment. Het grootste doek van het MAS, het schilderij ‘de Rede van Antwerpen' van Robert Mols, dat 600.000euro waard is, viel om onbekende reden op de grond. Er kwam een scheur in van 75centimeter, maar het werd gerestaureerd.

En niet zo lang geleden, in april, startte de Scheldeprijs met Tom Boonen aan het MAS.

Geprezen

Daarnaast boekte het sterrenrestaurant 'tZilte van chef-kok Viki Geunes veel succes op zijn nieuwe plek en werd het MAS het meest bezochte Belgische museum, dat ook in buitenlandse magazines werd geprezen, zoals het Amerikaanse Travel+Leisure.

Er waren ook problemen met losliggende tegels op het dak, een lek en barsten in de golvende ramen, maar die werden verholpen. Er komt een oplossing voor de onbereikbaarheid van het dakterras voor rolstoelgebruikers. Schepen Heylen: ‘Er komt een rolstoellift op een van de twee trappen die naar het dakterras leiden.'

Kortom, het MAS zorgde in een jaar tijd voor nieuw leven op het Eilandje, waar horecazaken als paddenstoelen uit de grond rijzen en projectontwikkelaars in de buurt investeren. Het volkse karakter van de buurt zal wellicht evenredig dalen met de stijging van de huurprijzen. Dat de huurprijzen de hoogte in schieten, is vaak een onvermijdelijk gevolg van de heropwaardering van een buurt.

www.mas.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio