Geplande molens NP Energy en Electrawinds niet meer welkom

Windmolenparken stuiten op steeds meer verzet in Hageland

MOLENBEEK-WERSBEEK/GELRODE - Het draagvlak voor inplanting van extra windmolens in het Hageland lijkt grotendeels weg te zijn. De geplande parken in Molenbeek-Wersbeek en Gelrode stuiten op steeds meer verzet van de lokale bevolking en politici. Inge Bosschaerts

De plannen voor de bouw van een nieuw windmolenpark in Molenbeek-Wersbeek botsen op veel onbegrip bij de lokale bevolking. De molens zijn in het groene hart van de gemeente gepland en veel mensen vrezen dat de visuele impact van het project de charme van de ganse streek zal tenietdoen.

‘Niet alleen de inplanting is een bezwaar, ook de aanleg van het windmolenpark zal voor veel schade zorgen', zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Benny Reviers. (SP.A)

‘Er zijn namelijk geen toevoerwegen voor materiaal en in de onmiddellijke omgeving liggen heel wat smalle wandel- en fietsroutes.'

Donderdag kwamen ongeveer 200 mensen luisteren naar de voorstelling van het project door gedelegeerd bestuurder André Jurres van NPG Energy.

De aanwezigen hadden vooral vragen over de effecten van de slagschaduw en het geluid van de wieken.

Ook de lokale politici van Bekkevoort lopen niet warm voor deze inplanting.

CD&V en SP.A deelden eerder reeds mee dat ze de ontwikkeling van milieuvriendelijke energie steunen, maar de inplanting van de parken moet langs de E314 gebeuren.

‘We begrijpen ook niet dat het bedrijf op voorhand geen contact met ons heeft opgenomen', zegt burgemeester Hans Vandebergh (CD&V).

Scepticisme

André Jurres erkent dat er veel scepticisme is bij de lokale bevolking. ‘We gaan nu eerst overleggen met het gemeentebestuur', zegt hij. ‘Voorlopig stellen we het huidige project niet in vraag, maar we zijn altijd bereid om te luisteren naar alternatieve voorstellen.'

Ook over de milieuvergunningsaanvraag van Electrawinds voor de bouw van drie windturbines langs de E314, De Kluis en de Rillaarsebaan in Gelrode is het laatste woord nog niet gezegd.

Het stadsbestuur van Aarschot tekent nu bezwaar aan tegen de komst van de turbines. Daarmee treedt het stadsbestuur de bezwaren van de omwonenden bij.

Waardevolle natuurgebieden

‘De te verwachten hinder, veroorzaakt door een operationeel windturbinepark, werd in de aanvraag van Electrawinds niet grondig toegelicht. Ook de impact van dit grootschalige project op de aangrenzende waardevolle natuurgebieden werd niet grondig genoeg bekeken', zegt het stadsbestuur.

Samen met de burgemeester van Holsbeek Hans Eyssen (CD&V) - het windturbinepark zou op de grens van Aarschot en Holsbeek komen - uitte de Aarschotse burgemeester André Peeters (CD&V) zijn bezwaren op het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio