Brouwerij van Wilderen laat kriek rijpen op vat

Blonde Bink heeft fans tot in Amerika

Print
Blonde Bink heeft fans tot in Amerika

Mike en Moniek verhogen de capaciteit van hun brouwerij tot 10.000 hectoliter.vrs Foto: © vrs

SINT-TRUIDEN - De twee brouwerijen die Sint-Truiden rijk is doen gouden zaken. De brouwerij van Kerkom bedient heel wat buitenlanders, terwijl ze bij de brouwerij van Wilderen de export nog wat links laten liggen. Daar wordt er vooral ingezet op de eigen brouwerij.

De Truiense streekbieren zitten in de lift. De brouwerij van Wilderen draait op volle toeren en bij de Brouwerij van Kerkom hebben ze ook al bier te kort. Het Bink Bier, vooral de blonde, wordt gedronken in landen als de V.S. en Italië. 'Er komen regelmatig nieuwe aanvragen binnen', zegt Marc Limet van Brouwerij Kerkom.

Dat brouwen moet je voorlopig nog wel met een korreltje zout nemen. Limet laat zijn bier nu nog buitenshuis brouwen bij brouwerij Sint-Jozef in Opitter. 'We hopen om eind 2012 weer zelf te brouwen. De investeringen zijn al gebeurd en het productieproces kan dan opstarten.' Naast een aantal typische streekbieren, zoals de Bloesembink, laat Limet nu ook een kriek brouwen. 'Die verkoop moet nog losbarsten. Hopelijk zijn de weergoden ons eindelijk goed gezind, want kriekbier is een typisch drankje voor terrasdrinkers.'

De brouwerij verkocht vorig jaar zo'n 3.000 hectoliter, een stijging met zowat 30 procent ten opzichte van 2010. Ook dit jaar lijkt hij weer op een recordverkoop af te stevenen. 'Het tekort aan Blonde Bink is maar tijdelijk. Dat gaan we nu opvangen door een meerproductie. Zo'n 30 procent gaat nu naar het buitenland. Ook in België is het de blonde Bink die het best over de lippen gaat. Het bittere bier maakt de helft van de omzet uit.'

Ook de brouwerij van Wilderen zit in de lift. Mike Janssen en zijn echtgenote Moniek bouwde vorig jaar naast de oude historische gebouwen een volledig nieuwe, hypermoderne, brouwerij. Brouwmeester Roland Vanderlinden, een oudgediende van brouwerij Ter Dolen, brouwt er nu twee nieuwe bieren. Wilderen Goud is een blond bier van hoge gisting (6,2°) en de Tripel Kanunnik (8,2°) wordt gebrouwen van vier granen. In de nieuwe stokerij, die ook kan bezocht worden, wordt de Wilderen Graanjenever en Eau de Bière, gedistilleerd uit de Tripel Kanunnik, gemaakt.

'We kozen ervoor om onze bieren binnenshuis te maken en laten de buitenlandse markt, met Nederland als uitzondering, nog even voor wat ze is. We stevenen dit jaar af op zo'n 3.500 hectoliter', zegt Mike Janssen. 'Heel wat horecazaken en supermarkten hebben onze biertjes al in hun aanbod opgenomen. Buitenlanders moeten nog wat geduld hebben. Eind dit jaar komen er extra gist- en lagertanks en dan kunnen we capaciteit verhogen naar 10.000 hectoliter. Dan kan pas bekeken worden wat we gaan exporteren.'

Er zakken duizenden bezoekers af naar de Wilderse brouwerij voor de rondleidingen in de oude stokerij en de nieuwe brouwerij en vanaf donderdag pakken Mike en Moniek ook uit met een eigen kriek. 'In samenwerking met brouwerij Bockor uit Bellingen hebben we een kriekbier gemaakt. Een foederbier eigenlijk, gedurende een jaar gerijpt op oude eiken vaten.'

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio