Bierkenner uit Holsbeek promoot streekproducten

Ferdinand Meeus leert vrouwen bier drinken

Ferdinand Meeus leert vrouwen bier drinken

Ferdinand Meeus en Linda Aarts leren de Hagelanders streekbier proeven.fg Foto: © Fernand Goyens

TIENEN - Ferdinand Meeus, streekbierenkenner, leerde in de Tiense Manege hoe je best bier proeft. Twaalf vrouwen deden mee. 'Geen wonder', meent deze kenner, 'vrouwen vonden het bier uit.'

Dat vrouwen het bier uitvonden toen de middeleeuwen nog moesten beginnen, vindt hij niet eens ongewoon. Vrouwen bakten toen het brood en uit de gisting van het deeg ontstond een vocht, dat bier werd. Meeus noemt het ontstaan een 'ongelukje'. Vooral de mannen dronken het bier. Maar daar komt heden ten dage verandering in. Bewijs: bij de inschrijving voor de bierproeversavond waren de dertig plaatsen in een mum van tijd volzet. Twaalf vrouwen nipten mee.

Meeus noemt dat een teken des tijds. 'Als een vrouw vroeger alleen in een café een pint zat te drinken, werd ze scheef bekeken. Nu is dat de normaalste zaak van de wereld.' Spreker kent de Hagelandse streekbieren maar al te goed. Hij woont in Holsbeek en is scheikundige. Roeren, mengen en proeven: het is hem eigen. Hij kent de geschiedenis en de geheimen van het bier en de brouwprocessen op zijn duimpje, vooral nadat hij alle Hagelandse brouwerijen en brouwerijtjes had bezocht.

'Schuimgedrag, mondgevoel en smaakprofiel zijn de ingrediënten om te proeven of streekbier lekker is', vertelt hij. 'Maar pas op: smaak is iets persoonlijk. Wat ik lekker vind, is daarom niet smaakvol voor iemand anders. Voor de productie van bier bestaan achthonderd verschillende soorten smaakstoffen. Ik vind streekbier goed als ik de tarwe erin proef en ook een beetje de hop.'

Het verschil in smaken tussen streekbieren schrijft hij toe aan het soort graan, dat erin verwerkt zit. 'Dat graan en de hoeveelheid ervan bepalen of streekbier donker of blond is. Of ik met blind proeven een streekbier kan herkennen? Neen, blind proeven is voor een expert en dat ben ik niet.'

Volgende Hagelandse streekbieren kwamen in de glazen van de proevers: de blonde en donkere Wolf (Aarschot), Lorejas (Tienen), Tumulus (Landen), Himelein (Vissenaken), X-mas (Holsbeek), Alpaïde (Hoegaarden) en Kwantum (Holsbeek). Er zijn nog Hagelandse streekbieren, maar die worden niet gebrouwen in een geregistreerde brouwerij. En de Witte van Hoegaarden dan? 'Ook dat is een streekproduct, maar dat bier is wereldwijd gekend en iedereen kent de smaak er wel van', wil Meeus erover kwijt.

Info streekbieren: www.kwantum.biz

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio