Column

Goed bij de les

Goed bij de les

Foto: Kurt Desplenter

Als ik terugblik op de voorbereiding van de Lions, stel ik vast dat de opbouw van de mentale weerbaarheid, de conditie, de intensiteit en het niveau van de oefenwedstrijden perfect was opgebouwd. Eerst een stage met daarin enkele wedstrijden tegen selecties, gevolgd door meer georganiseerde wedstrijden, om dan te testen tegen de Europese grootheden Duitsland, Turkije en Griekenland. De prestaties tegen deze laatste drie waren goed, maar altijd nog met de vaststelling dat er zelfs met een superprestatie geen overwinning inzit.

Op zich is dat geen probleem. Laat ons de voeten op de grond houden. Daarmee bedoel ik dat goed spelen maar toch verliezen tegen toppers op de juiste manier moet worden omgezet om winst te halen tegen de ploegen die van ons niveau zijn. Iedereen is goed bij de les. In Oostende werd Bosnië opzijgezet. De frustraties langs de Bosnische zijlijn heb ik beschouwd als een compliment. Onze agressieve speelwijze met drie ‘kleine' spelers die de tegenstanders opjagen en dwingen om zeer oplettend elke aanval op te zetten. Het loopwerk van de guard is niet rendabel als er achter hem geen aansluiting is van de 4-speler, en dan kom je bij Hervelle. Verder is er de présence van Van Den Spiegel. Op de bank de combinatie van spelers die in de rotatie hetzelfde spelbeeld kunnen brengen als de starters. Langs de lijn een coach die gedreven en gepassioneerd is en die perfect weet hoe hij het maximum uit de groep moet halen.

De beslissing om Mbenga niet mee te nemen naar Litouwen, geeft duidelijk aan dat er terecht alleen gekozen wordt voor volledig fitte spelers. Voor de laatste oefenwedstrijd tegen Frankrijk wisten de Belgen al met wie ze vanaf vandaag ten strijde zouden trekken. Met een blessure hou je dan geen rekening en dan gebeurt het verdorie toch, en nog wel met je beste speler (Hervelle). Er is geen tijd meer om nog wijzigingen door te voeren. Ik wil geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van de anderen, maar we hebben slechts één speler van zijn gehalte. Een generaal in soldatenbroek. Ik verwacht daarom een nog meer gemotiveerde ploeg die het kwaliteitsverlies zal opvangen. Het resultaat tegen de eerste twee tegenstanders (Georgië en Bulgarije) zal ons een duidelijk beeld geven. Twee keer winnen met één punt, daar ga ik voor. Let's go Lions!

Tijdens het EK is basketicoon Rik Samaey (109 selecties bij de Belgian Lions) op woensdag en zaterdag onze columnist.

Uitslagen & standen