Bekaert boekt omzetstijging van tien procent

Bekaert boekt omzetstijging van tien procent
ANTWERPEN - Staaldraadproducent Bekaert heeft in het boekjaar 2005 een geconsolideerde omzet gerealiseerd van 1,914 miljard euro. Dat is een stijging met 10 procent in vergelijking met 2004.
Dat maakte de specialist in geavanceerde metaalverwerking vrijdagochtend bekend in een persbericht. In 2006 streeft Bekaert ernaar, ondanks de terugval die zich in 2005 in Europa en Noord-Europa voordeed, haar positie in alle bedrijfssegmenten en regio's te handhaven.

Van de 10% groei van de geconsolideerde omzet was 8% te danken aan organische groei, 1% aan wijzigingen in de bedrijfsomvang en 1% aan wisselkoersfluctuaties. Geavanceerde draadproducten zag de geconsolideerde omzet met 9% toenemen tot EUR 1.640 miljoen, geavanceerde materialen ging 21% vooruit tot EUR 141 miljoen en geavanceerde deklagen steeg 4% tot EUR 133 miljoen.

Grondstoffenmarkt

De gecombineerde omzet van Bekaert, die rekening houdt met alle geconsolideerde ondernemingen, joint ventures en geassocieerde ondernemingen, kwam in 2005 uit op EUR 3.085 miljoen, een toename met 14%. De gecombineerde omzet van geavanceerde draadproducten nam met 14% toe tot EUR 2.750 miljoen, die van geavanceerde materialen met 21% tot EUR 141 miljoen en die van geavanceerde deklagen met 4% tot EUR 133 miljoen; daarnaast was er voor EUR 61 miljoen verkoop tussen segmenten.

In geavanceerde draadproducten ondervond Bekaert in 2005 nog de weerslag van de volatiliteit op de grondstoffenmarkten. Zowel de grondstofprijzen als de verkoopprijzen lagen gemiddeld hoger dan in 2004. Door voorraadafbouw werd Bekaert geconfronteerd met een vertraging van de vraag. In de mature markten van West-Europa en Noord-Amerika was er een duidelijke verzwakking van de vraag, onder meer vanwege de automobielsector. Bekaert wil haar positie in Centraal- en Oost-Europa versterken, onder meer in Rusland.

Wat geavanceerde materialen betreft, waar een sterke omzetstijging zichtbaar was, kende Bekaert in de vezeltechnologie een belangrijke doorbraak op het vlak van milieuvriendelijke gasfiltratie. In verbrandingstechnologie presteerden de milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties voor de residentiele sector sterk.

Investeren

In geavanceerde deklagen was de groei beperkt. In industriële deklagen groeide de activiteit van de diamantachtige deklagen, terwijl de sterk projectgedreven activiteit in sputterproducten een moeilijk jaar kende. De gespecialiseerde filmdeklagen presteerden dan weer sterk, vooral dankzij sterke groei in Azie.

Bekaert geeft geen concrete vooruitzichten voor 2006, maar zegt haar positie in alle bedrijfssegmenten en regio's te willen bestendigen, ondanks de terugval in Europa en Noord-Amerika in 2005. "De onderneming zal in nauwe samenwerking met haar klanten verder investeren in onderzoek en ontwikkeling, en ook in de uitbreiding van haar productiecapaciteit voor de verschillende groeimarkten", aldus het persbericht. "In 2006 zal Bekaert verder wereldwijd proactief inspelen op de sterk wijzigende economische omgeving voor het realiseren van haar strategie van duurzame rendabele groei."
Corrigeer

Meest Gelezen

ENKEL VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees