B-Art in het Aubertus-Begijnhof op de Oude Houtlei

B-Art in het Aubertus-Begijnhof op de Oude Houtlei

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Wie met Pasen geen zin heeft in eitjes zoeken, kan toch op schattenjacht in het Monasterium Poortackere.

Wist u dat Gent ooit een Begijnhof had aan de Houtleigracht?
Het werd oorspronkelijk opgericht om loslopende begijntjes op te vangen, die niet in het Sint-Elisabethbegijnhof of in Onze-Lieve-Vrouw ter Hooie gelogeerd waren. Om die vrome zielen in tijden van nood bij te staan, begint men in 1278 aan de bouw van een infirmerie ‘ten behoeve van achttien zieke en gebrekelyke beggynen’.
De naam ‘Sint-Aubertus Begijnhof’ kreeg het omdat de patroonheilige van de bakkers hier een kapel had en de naam Poortakker gold voor de buurt omdat op die plek, net buiten de Torenpoort, nog akkergronden lagen. Het begijnhof deed dienst tot 1861.
In 1863 betaalde graaf Joseph de Hemptinne 105.000 frank voor het Poortakkerdomein. Deze kroostrijke katholiek liet er een gloednieuw kloostercomplex optrekken voor de Dames van - efkes inademen – de Congregatie van de Eeuwigdurende Aanbidding van het Heilig Sacrament des Altaars.
Om in het onderhoud van hun onderkomen te voorzien, verhuurden de zusters kamers aan meisjes die bij rijke families dienstmeid speelden, en later aan studentinnen. Maar de levensduurte bleef stijgen en de laatste nonnekes verkochten hun klooster noodgedwongen in 1998.
Met veel liefde en respect voor 800 jaar religieus erfgoed, werd dit contemplatief klooster tot serene stadsoase bekeerd. Monasterium Poortackere is een mooi voorbeeld van een geslaagde herbestemming.
Dankzij de Hemptinne, mecenas van de neogotische beweging, vindt u in de kapel fonkelende glasramen uit de ateliers van Bethune, Verhaegen en Casier en prachtige polychrome schilderingen van Adriaan Bressers.
Uitzonderlijk kan u momenteel tussen al dit fraais de werken van enkele spoorwegkunstenaars gaan bewonderen. De Nationale kring voor beeldende kunsten bij het spoor - B-Art – viert zijn veertigste verjaardag in dit uitzonderlijk kader.
Diverse talenten uit Vlaanderen en Wallonië (waaronder enkele rasechte Gentenaars) stellen hun beelden, aquarellen en olieverfschilderijen op in de wandelgangen en kapel.

Dankzij de bijgeleverde catalogus raakt u het spoor niet bijster.

Nog tot 29 mei 2013: B-Art - 40 Jaar Natuurtalent – Monasterium Poortackere, Oude Houtlei, Gent.
 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio