Gandante in Feestgewaad

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Tijdens de Gentse Feesten pakt Gandante uit met een aantal heel fraai aangeklede wandelingen.

Lees hier alles over de Gentse Feesten

Je zal het grif toegeven: als Martine Audenaert van Gandante een gidsbeurt geeft, doet ze dat met volle overgave. Je kan er vanop aan dat alles historisch tot in de puntjes klopt.

Ze zweet als geen ander in de huid van een heks te kruipen en op zowat de heetste dag van de Feesten kroop ze ook nog eens in een prachtig, maar dodelijk zwaar kostuum uit de NTG-collectie. De tortuur was er klein bier tegen.

Afspraak voor de bekentenis van Tanneke van Meldere op de brug aan het Augustijnenklooster. Niet zo toevallig, want als ‘beestenpaters’ hebben ze ook de heilige Nicolaas van Tolentino in hun rangen (die men inschakelt als men de kwade hand wil afschudden). Boeren kwamen van heinde en verre naar Gent om gewijde broodjes, die hier nog altijd verkrijgbaar zijn.

Tanneke schetst ons – vaak pijnlijk zuchtend – een beeld van haar schamelige levensomstandigheden, de wrede wereld van de heks en de ongelofelijke gruwels van de vervolging.
Ze eindigt daarbij haar pleidooi met de woorden: “Schuilt er niet een heks in elke vrouw?”
Maar na het aanhoren van haar relaas zal u daar onmiddellijk bij bedenken: “en een duivel in elke man?”

U kan Tanneke nog aanschouwen op woensdag en zondag van deze feesten. U kiest maar uit het volledige aanbod van Gandante of surf naar hun Facebookpagina.

Tips voor morgen? Ga eens op stap met een zeer geloofwaardige Lieven Bauwens, die u in vol ornaat met verve zijn leven uit de doeken doet. Of misschien bent u benieuwd naar Beestjes in het MIAT? Snuister gerust eens in mijn selectie.
 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio