Shoefiti: Wildgooien in Gent

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - In tijden van crisis je schoenen over de draad gooien? Waarschijnlijk heb je ze dan zelf niet betaald.

Het fenomeen van shoefiti – een tekeninkske maken met uw sletsen – is ook in Gent voetje voor voetje voor de draad aan het komen.

Blijkbaar hangen er wereldwijd schoenen te bengelen en lopen de redenen om ze halfweg naar de hemel te sturen zeven mijlen uiteen.

Een plausibele uitleg voor de aanzet tot dit volksvermaak is dat Amerikaanse soldaten die heelhuids van een oorlog thuis geraakten, hun legerbottines over de draad zwierden.

Er circuleren een hoop criminele explicaties voor dit gebruik, variërend van het markeren van de sneuvelplaats van een vermoord bendelid tot het aangeven van een drugdealerslocatie. Maar die lijken mij niet van toepassing op onze Groentenmarkt (alsof Filip iets anders dan zout op uw frieten zou durven doen).

Het zou ook niemand verwonderen – gezien de stijgende prijs van vuilzakken - mocht het om sluikstorten op hoog niveau gaan. Niet iedereen gaat plat voor tweedevoetsschoenen uit de kringloopwinkel.

In veel gevallen gaat het om een overgangsritus – na een eerste liefdesnacht – of een vorm van territoriaal gedrag - wildgooien, zeg maar.

Meten is weten. Waarschijnlijk gaat het hier in Gent vooral om tienerschoenmaten. Op sommige studentenstekken dreigen kabels te bezwijken onder zweetvoetvehikels.

Een ooggetuige zag in juni jongeren op klaarlichte dag uit de schoen gaan. Ze waren duidelijk dronken van plezier.
Dat zou dan weer de stelling bevestigen dat het hier voornamelijk om vers afgestudeerde tieners gaat, die na het vochtig vieren van hun examenresultaten op kousenvoeten huiswaarts keren.
Feit is dat er in mei een hoop minder sneakers hingen.

Gent heeft al een graffitistraatje, misschien wordt het tijd voor een shoefitidraadje.
 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio