Een koppige Gentse stadspoort aan de Poel

Een koppige Gentse stadspoort aan de Poel

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Even voorbij de Poel - richting Brugse Poort - zit een klein, pittoresk steegje verscholen, waarvan de naam verwijst naar een memorabele, machtige middeleeuwse stadspoort.

De naam van het schilderachtige Turrepoortsteegje gedenkt een belangrijke buurt van het middeleeuwse Gent, strategisch gelegen op het kruispunt van Poel, Oude Houtlei en Ramen.

Toen Gent uit zijn eerste vestingsgrenzen groeide, werden rondom de stad grachten gegraven voor een tweede verdedigingsgordel. Zo trok men in de twaalfde eeuw de Ketelvest door richting Poel en Ramen, de gracht dook achter de Drabstraat en verdween halfweg de Jan Breydelstraat (aan de Appelbrug) in de Lieve.

Met de uitgegraven aarde werd langs ‘De Gracht’ een wal aangelegd, waarlangs later ook een vestingmuur in degelijke Doornikse steen verrees. Later ging men van de ‘Houtlei’ (La Lys au Bois) spreken omdat daar vooral hout werd aangevoerd en er zelfs een houtmarkt was.

Ter hoogte van de Houtlei bevonden zich langs de vestingmuur vier stadspoorten, waarvan de Torenpoort de grootste en stevigste was. Ze stond ook bekend als de Torre- of Turrepoort, Torhoutpoort of Drongenpoort en ze bewaakte de weg naar de jaarmarkt van Torhout en Brugge.
Deze prachtige dubbele poort had één been op de Houtlei (bestaande uit twee zware, ronde torens versierd met fraaie beelden) en het andere been stond op de Poel.

Tussen beide torens op het deel aan de Houtlei bevond zich één van de oudste bruggen van Gent: de Turrebrug. Die is goed te zien op een aquarel van soldaat Jan Joseph Wynants, die hier begin 19e eeuw nogal wat af penseelde.

Dankzij Auguste Van den Eynde hebben we nog een aquarel van hoe de Torrepoort zelf eruit zag, hoewel ze toen al voor een stuk was afgebroken en voor de constructie van een sluis aan de Sassevaart werd gerecycleerd.

De Torrepoort blijft echter met Gentse koppigheid haar roots behouden. Toen Keizer Karel in 1540 als strafmaatregel de afbraak van de stadsvesten beval, heeft men het bij de Torrepoort opgegeven.
Ook latere afbrekers hadden er een keiharde dobber aan.

Toen in 1988 de oude tramlijnen aan de Poel verwijderd werden om het stadsverkeer vlotter te laten circuleren, ergerden de bouwvakkers zich blauw aan stukken Doornikse hardsteen ter hoogte van Ramen.
De massieve funderingen van de Torrepoort lieten zich niet klein krijgen.

Ze zijn van plan om lijn 3 opnieuw te vertrammen. Er zal aan de Poel wellicht nog eens gevloekt worden.
 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio