Hof Ten Dormaal bood onderdak aan bierbrouwer Sam Vanderstraeten

Sam Vanderstraeten stelt eerste eigen bier voor: Nonniversaire. Om van te genieten op elke dag behalve je verjaardag.

Sam Vanderstraeten stelt eerste eigen bier voor: Nonniversaire. Om van te genieten op elke dag behalve je verjaardag.

Sam Vanderstraeten te midden van Ingrid en Jef die het bier weldra in hun nieuwe zaak 'De Witte Giraf' in Aarschot zullen aanbieden Foto: Conny Justé

Haacht / Oudenaarde - Met de voorstelling van Nonniversaire wist zytholoog Sam Vanderstraeten zijn eerste eigen bier op de markt te brengen.

Niet uitstellen tot die ene speciale dag in het jaar, maar beseffen dat elke dag er eentje is om te vieren. Dat is de boodschap die bierkenner Sam Vanderstraeten met zijn eerste eigen bier graag met de wereld wou delen. Het bier werd een stevige barley wine (gerstewijn, zoals dat ook wel wordt genoemd) van 12% alc. vol. Vol en complex. 'Het is dan ook uitermate geschikte om ervan te genieten', vertelt hij enthousiast. 'Nonniversaire is bij uitstek een degustatiebier.Eentje dat je op een avond samen met goede vrienden drinkt, vergezeld van een goede babbel.' Sam koos hierbij bewust voor flesjes van 0,5 liter. 'Ideaal om met twee van te drinken of ook alleen natuurlijk als je wat meer tijd hebt.', voegt hij er lachend aan toe.

Tijd heeft de bierbrouwer uit Oudenaarde ook zelf bij het brouwen van zijn bier genomen. Zo startte hij in maart bij brouwerij Hof Ten Dormaal in Tildonk - de brouwerij waarvoor hij zelf enkele maanden geleden op succesvolle wijze de crowdfunding voor de heropbouw van de brouwerij organiseerde - van start met het op grotere schaal brouwen van zijn eerste eigen bier. Na een eerste gisting werd het bier in april overgepompt in de 5 calvadosvaten die de brouwer zelf in Normandië was gaan ophalen. De vaten werden vervolgens opgeslagen in de kelders van het klooster van Tildonk bij een constante temperatuur van rond de 13°C', waar ze verder konden gisten en de aroma's werden verrijkt met die uit de eikenhouten vaten. Vierenhalve maand later was het dan zover. Het bier werd in flesjes gepompt. 'Het heeft iets langer dan gepland geduurd', aldus bierbrouwer Sam. 'Oorspronkelijk was het mijn plan om ze na 3 maanden over te pompen. Maar het bier was toen nog niet ideaal, waarop ik besloot het nog wat langer te laten gisten.' Eenmaal in de flesjes liet hij het nog een tijdje rusten. 'Tot het moment rijp was', voegt hij eraan toe. 'Ik wilde de hergisting zijn natuurlijke weg laten gaan.' Enkele dagen geleden, bij een laatste proefbeurt, was het dan zover. 'Het bier beantwoordde perfect aan hoe ik het mij had voorgesteld', aldus een tevreden bierbrouwer, waarbij hij meteen een deel van zijn flesje in een groot cognacglas schenkt. 'Het wordt zo best gedronken', verduidelijkt hij. 'Rechtstreeks uit de kelder - je mag het zeker niet in de frigo bewaren want dan dood je de aroma's - in het  cognacglas. Op die manier komen de aroma's het best tot zijn recht. De neus vertelt het verhaal op zich.'

Nonniversaire is te koop bij Bierhalle Deconinck in Vichte en Drankenhandel Pyl - Blommaert in Zwijndrecht. 

Meer info: www.hopsasam.beer

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio