VIDEO: Cultuur op ritme van beatbox en bollywood

Vijfde 'Jamila Amadou nodigt uit' voltreffer bij De Vieze Gasten

Jamila Amadou en Fikry El Azzouzi Foto: Dominique Dierick

Gent - Een afgeladen volle zaal woonde de vijfde editie bij van een avondvullend programma samengesteld door Marokkaanse dichteres en schrijfster Jamila Amadou. Amadou had een keurselectie aan bekende en minder bekende kunstenaars, schrijvers en muzikanten uitgenodigd voor wat een wervelend stukje spektakel zou worden. In Antwerpen noemt men zoiets de 'Nachten', in Gent heet het in alle bescheidenheid gewoon 'Jamila Amadou nodigt uit'.

Amadou nodigde niet alleen uit, ze presenteerde én stond in de pauze achter de ketels met couscous bij De Vieze Gasten. De zaal was voor de gelegenheid verfraaid met schilderijen en kaligrafie van kunstenaarskoppel Kakayi en Avin. Valerie van Roey mocht met gedichten en eigen geschreven songs de spits afbijten.

Temsenaar Fikry El Azzouzi kwam voorlezen uit zijn debuutroman 'Het schapenfeest', die begin april verscheen. El Azzouzi beschrijft daarin op een wel erg sappige en plastische wijze een familie-uitstap naar thuisland Marokko, gezien door de ogen van de elfjarige Ayoub. Wat we te horen kregen uit het boek, zet ons aan om maar meteen naar onze favoriete boekenwinkel te stappen.

Videokunstenaar en dichter Gustaaf De Meersman had zijn gedichten netjes afgedrukt op velletjes A4 papier: 'Nee, alsjeblieft niet doen, verberg zoveel schoonheid niet. Ik geef toe, ik ben schuldig. Ik veroorloofde mij te veel door jouw schoonheid al te lang te bewonderen (...) Staat het me nog. Of ben ik nu een oude vieze man geworden van wie men zulke verlangens niet meer kan aanvaarden'. Mooi, net als de rest van zijn op puike manier voorgedragen werk.

Na De Meersman mocht het jonge geweld van rapcollectief Rauw en Onbesproken de zaal op temperatuur brengen met hun Gentse hiphopmuziek. Ze wonnen in 2008 de podiumprijs bij de Jonge Wolven wedstrijd en bewezen nogmaals dat hiphop leeft in Gent. Meeslepende jongens, zeker wel, en dat vond het publiek dat rechtop ging staan meezwaaien met de handjes duidelijk ook. Van Fatih komt binnenkort een eerste CD uit.

De pauze gaf tussen de couscous door de gelegenheid tot een korte babbel met Jamila Amadou: 'Met dit soort avonden wil ik verschillende kunstvormen vermengen. Ik kies zelf wat er op het programma komt. Vier avonden organiseerde ik dit als vrijwilliger, nu ben ik part-time in dienst bij De Vieze Gasten', vertelt ons de schrijfster. 'Op een of andere manier voel ik aan of mensen goed bezig zijn in hun discipline. Vaak zijn het debutanten die bij ons een kans krijgen om een ruim en gevarieerd publiek te bereiken.'

De (overigens lekkere) couscous moesten we wel met enige snelheid verorberen. Op het podium verschenen reeds een aantal Oosters geklede jongedames en één man voor een Bollywood danssetje - Bollywood, verwijzend naar de zeemzoete, maar in India en Gentse nachtwinkels razend populaire filmindustrie uit Bombay. Leuk gebracht en met een passend Bollywood happy end.

Huisdichter Bobadas, die al een deel van de presentatie voor zijn rekening nam, mocht nu écht zijn ding doen, samen met beatboxer Rash. Het kortste gedicht is meteen raak 'Ik schrijf nooit een gedicht over mijn moeder. Want hoe lang ook, het zou te kort zijn.' Min of meer spectaculair is de sound die beatboxer Rash via zijn mondje weet te voorschijn te toveren. Drum 'n Bass? Beetje techno? Regi? U zegt het maar, het rolt zo uit Rash' ingebouwde instrument. I Love Techno kan ernstig bezuinigen op het aantal artiesten, ze hoeven gewoon Rash te programmeren.

Helemaal uit het verre Limburgse Genk kwamen 3Ling & Mic, drie rapbroers met versterking, onder het motto hoe gekker hoe beter. We vergeten vanaf nu écht alle grappen over langzaam pratende Limburgers. 3Ling & Mic slaagden er in om de zaal helemaal uit de bol te laten gaan met hun combinatie van foute rap, humor en verrassende choreografie. We onthouden van hun optreden ook dat een gespierd en afgetraind lichaam geen must is om in de smaak te vallen bij de dames in het publiek.

Voor het derde programmadeel moesten we verstek laten gaan, maar we noteren alvast 6 november in onze agenda voor de zesde editie. Hieronder kan u een paar video's van Martine Vandenkerckhove bekijken, waarvan de eerste een overzicht van de avond geeft, en de daarop volgende een paar individuele optredens.

 

Bollywood dans

 

Rauw en Onbesproken

 

Bobadas & Rash

 

3Ling & Mic

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio