FOTO. Leiepoort Deinze campus Sint-Hendrik maakt zich op voor Car Free Day

Meer dan 60 leerlingen van campus Sint-Hendrik organiseren in deze Week van de Mobiliteit tal van activiteiten om leerlingen, leerkrachten en ouders te sensibiliseren om de auto op stal te laten en te kiezen voor meer duurzaam transport. Hoogtepunt wordt op donderdag de Car Free Day.

‘Willen we de klimaatopwarming en de fijnstofproblematiek een halt toeroepen dan moeten we drastische keuzes maken om samen met onze jongeren een propere toekomst tegemoet te kunnen gaan. Veilige, brede en goed onderhouden fietspaden, goed openbaar vervoer en een veilige schoolomgeving zorgen ervoor dat de auto minder gebruikt wordt,’ zegt leerkracht Koen Meirlaen.

Afgelopen dagen konden de leerlingen hun fiets gratis laten herstellen, werd er een label aangebracht (antidiefstal) en schrokken de autochauffeurs op door een guerrilla-actie. Aan de auto’s werden immers ballonnen gehangen met duidelijke boodschappen zoals: ‘’8 km met de wagen = 1 kg CO2 uitstoot’’ en "We are the first generation to feel the effect of climate change and the last generation who can do something about it." (President Obama).

Car Free Day

Dit alles gebeurde ter voorbereiding van Car Free Day op donderdag 21 september. Leerlingen, leerkrachten en directie fietsen dan vanuit verschillende richtingen in groep naar school en worden feestelijk onthaald op school. De schoolparking wordt voor een dag speelplaats.

‘Misschien denk je dat één fietsritje naar school het verschil niet zal maken, maar deze actie laat ons toch nadenken over onze ecologische voetafdruk en doet ons bewuste keuzes maken op vlak van o.a. mobiliteit, voedsel en levenswijze waardoor we wel het verschil kunnen maken,' besluit Koen Meirlaen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio