Eerste zondag van juli

H. Bloedprocessie Meigem 65 jaar jong

H. Bloedprocessie Meigem 65 jaar jong

Het organiserend comité van de 65e H. Bloedprocessie van Meigem Foto: Eddy Lefevre

Deinze - De H. Bloedprocessie van Meigem is één van de vijf bloedprocessies in Vlaanderen. Op zondag 5 juli 2009 wordt de bloedprocessie 65 jaar oud. Maar in plaats van met pensioen te gaan onderging het organisatiecomité een verjongingskuur en wordt de processie dit jaar grondig opgefrist.

Voorzitter Annie De Schrijver: ‘De processie zelf steekt letterlijk in een nieuw kleedje. Het Passiespel van Moortsele, deelgemeente van Oosterzele, houdt na 34 jaar op te bestaan. Het comité van de H. Bloedprocessie kreeg daarbij de kans de prachtige kostuums van de figuranten over te nemen. De kostuumverantwoordelijken slaagden er in deze aanwinsten perfect in te passen in de processie van Meigem. Ook pruiken, baarden en schmink krijgen een nieuwe look.’

Zelfs het comité zelf had voor de persconferentie een spiksplinternieuw hemd, met logo, aangetrokken. Ook het drukwerk krijgt een nieuw logo mee: een groot cijfer 65, met daarin foto’s van voorbije edities van de H. Bloedprocessie. Ook op de nieuwe affiche staat het grote cijfer 65 afgebeeld.

Nieuwe groepen

Wat de processie zelf betreft, zal het koor uit Belzele voor het eerst deelnemen aan de processie. Bovendien rijdt er een totaal nieuwe wagen mee. De wagenbouwers van de processie kregen de opdracht van het comité een nieuwe wagen te bouwen. ‘De verrijzenis’ wordt daarmee de 18e groep van de processie.

Voor het eerst zal ook VZW Keizer Karel Gent meelopen in de processie. Zij beelden ‘De overbrenging van de relikwie’ uit. Zij zullen daarvoor uitgedost zijn in aangepaste kledij van de 18e eeuw. De kerk van Meigem kwam immers in 1724 in het bezit van de relikwie van de bebloede geselkolom. Meigem werd toen een bedevaartsoord voor mensen die leden aan allerlei bloedziekten en er ontstond een ommegang.

De huidige devotie gaat terug tot 1931. De toenmalige pastoor Pypers liet toen de oude kapelletjes van de ommegang vervangen door vijf houten kruisen, die herinneren aan de vijf omstandigheden waarin Christus bloed vergoten heeft. De houten kruisen werden in 1933 vervangen door staties in hardsteen van beeldhouwer Oscar Sinia uit Gent. Na de tweede wereldoorlog wilde de bevolking de herinnering aan het drama van 27 mei 1940, toen 24 mensen omgebracht werden in de kerk van Meigem, levendig houden. Pastoor Van Zandycke blies daarom in 1945 de verering van de relikwie nieuw leven in en organiseerde de eerste H. Bloedprocessie.

Deelnemers

Meigem telt ongeveer 700 inwoners. Ruim de helft daarvan nemen actief deel aan de processie. Ook heel wat uitgeweken dorpelingen of mensen uit de omgeving stappen mee op. Er zijn ruim 550 vertolkers, allemaal in passende historische kleding gehuld.

Wie niet passief wil toekijken, maar actief wil deelnemen aan de processie, kan mailen naar: luc.van.nevel@telenet.be . Late beslissers kunnen zich ook op de dag zelf nog aanmelden in de lagere school van Meigem, van 15 u tot 15u45.

Kijk ook eens naar de verzorgde website: www.bloedprocessiemeigem.be
 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio