cheque van 900 euro voor drugpreventie van Rhode & Schelde

Kiwanis Destelbergen Reinaert luistert naar 'De Zwanenzang van Karel Waeri' in Minardschouwburg

Kiwanis Destelbergen Reinaert nodigde dinsdagavond haar leden uit voor het tragikomische muziekprogramma 'De Zwanenzang van Karel Waeri' in de Minardschouwburg. Gentenaar Wim Claeys zorgde er voor een treffend eerbetoon aan de 'Gentsche Béranger', van twee eeuwen geleden, doorspekt met een aantal van diens liederen. In de marge van de voorstelling overhandigde de plaatselijke afdeling van de serviceclub net als de voorbije jaren een cheque van 900 euro aan de drugpreventie van de politiezone Rhode & Schelde. Dat geld zal worden ingezet voor een bewustmakingscampagne tegen alcoholgebruik op jonge leeftijd, aldus medewerker Mark Heremans van de drugpreventiedienst.

De grootste Gentse liedjesschrijver die Gent ooit kende, 'Koarelke' Waeri had allesbehalve een zorgeloos leven. Hij werkte zich op vanuit een armoedige jeugd in Gent, om via een tussenstapje naar Aalter, terug te keren naar zijn geboortestad. Zijn grootste geheim was dat hij zich door zijn vele optredens uiteindelijk wel een rijk man mocht  noemen, iets wat hij zijn toehoorders om voor de hand liggende reden verzweeg. Zijn politiek geïnspireerde liederen kloegen de schrijnende armoede van onder meer de Gentse textielarbeiders aan.

Publiek houdt van vetjes

Zijn ludieke en vaak scherpe commentaar in zijn liedjesteksten, onder meer over het geloof, werden hem niet altijd in dank afgenomen. Waeri kwam ook op een mysterieuze manier aan zijn einde, toen hij op een winteravond door enkele studenten voor verrot werd getrapt en werd achtergelaten. Hij overleed toen aan de gevolgen van een longontsteking. Wim Claeys pakte de biografie op een aangrijpende én humoristische wijze in. Naast zijn uitgebreide liedboek beschikte Karel Waeri ook over een boek met 'vetjes', zoals Claeys (zichzelf begeleidend op accordeon, fluit en viool) ze noemde. De scabreuze liederen over onder meer de lotgevallen van de overspelige pastoors, konden ook gisteravond op flink wat bijval rekenen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio