Focus op verdwenen ambacht van scharenslijper

Scharensliep had slijpmachine in de autokofferbak

Scharensliep had slijpmachine in de autokofferbak

Zo herinner ik mij onze scharensliep Foto: if

Geraardsbergen - De Dag van de Arbeid 1 mei is voor mij de aanleiding om een verdwenen ambacht van onder het stof te halen. Wie herinnert er zich nog de Geraardsbergse scharensliep die bij de mensen ter plaatse scharen en messen een slijpbeurt gaf?

Scharen slijpen is een eeuwenoud ambacht. Toch evolueerde het beroep onder druk van de opkomst van machines. De scharensliep die ik kende als broekventje woonde in de Abdijstraat en had zijn auto omgebouwd tot een rijdende slijpinstallatie.

De man reed met een lichtgroene Citroën 2pk en had in de kofferbak van het 'lelijke eendje' een slijpinstallatie gebouwd. De slijpsteen werd aangedreven door de automotor. Destijds een inventieve manier om het harde labeur van het manuele slijpen te vervangen door motorisch slijpen.

De scharensliep, zoals we hem noemden, was voor ons kleine pagadders overigens een angstaanjagende figuur. De man had immers een, in onze ogen althans, reuzengrote herdershond.

En die vervaarlijke viervoeter stond ons na schooltijd met zijn blikkerende tanden steevast op te wachten. Het was telkens weer een hele opgave om de hond te ontwijken en heelhuids thuis te geraken. Een lichtelijk traumatische ervaring die er ons toch niet van weerhield om even later toch weer de straat op te gaan om te spelen.
 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio