VROEGER EN NU: Missiehuis Rumst

Rumst - Het Missiehuis, aan de Kerkstraat in Rumst.

Het missiehuis werd gebouwd in opdracht van de heer Jacobus Carolus Borromeus Jordens. Hij was burgemeester van Rumst van 1904 tot aan zijn dood. Hij overleed in zijn kasteeltje in Rumst op 2 juni 1918.

Door erfenis kwam het kasteeltje in het bezit van Eerwaarde heer Jordens. Na zijn overlijden, in 1937, werd zijn eigendom geschonken aan de dekanale werken in Boom, met het verzoek zijn kasteel ter beschikking te stellen van een inrichting waarvan het werk ten goede zou komen aan de inwoners van Rumst.

Op 10 oktober 1937 namen de zusters van de Congregatie der Dochters van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart hun intrek in het 'kasteeltje'. Het klooster was een noviciaatshuis en telde in 1994 nog 29 zusters en 8 postulanten en novicen. De zusters kregen er hun religieuze vorming en voorbereiding voor hun verdere missieleven. Na hun professie kregen ze een opleiding tot verpleegster of onderwijzeres.

Onmiddellijk na hun aankomst in Rumst begonnen de zusters-verpleegsters met verpleging aan huis in Rumst, Terhagen en Walem. Het was kardinaal Van Roey die de zusters voorstelde om ook een bejaardentehuis te bouwen. Het Sint-Jozef Gesticht voor bejaarden bestond uit zes kleine huisjes.

In 1962 voldeden die huisjes niet meer aan de toenmalige woonnormen. Er werd beslist om een rusthuis met drie verdiepingen te bouwen aan de Schoolstraat. Dat opende in 1968. Dat werd in 2008 omgebouwd tot het huidige woonzorgcentrum Sint-Jozef. Er wonen ook vandaag nog meer dan twintig zusters in het Missiehuis.

Bron: Boek 'Rumst, Reet, Terhagen. Verleden en heden in de Rupelstreek', 1994

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio