Joery wint gouden bidon

Winnaar Joery (midden) met friends (Matthias links en Stijn rechts) en opvolging: Aiden Foto: Luc Schoonjans

Bever - Vergeet de medailles van de Olympische Spelen. De bidons zijn het hoogste goed in sportmiddens. In Beverse sportmiddens wel te verstaan, maar het dorp palmt dan ook 19,78 km² van de totale aardoppervlakte in, wat toch niet min is. Voor de vierde keer organiseerde wielerclub Den Bidon hun criterium. Daarmee werden de Dorpsfeesten letterlijk op gang geschoten. Met een ongenadig brandende zon, tropische temperaturen en een winnaar die voorbestemd was om bij dit weer de wedstrijd te winnen: Joery Desomer.

 De weermannen hadden ervoor gewaarschuwd. Sporten bij dit weer is ongezond. Dus kregen de organisatoren van het Bevers criterium 46 deelnemers aan de start. 'Het hoogste aantal ooit', sabelde Koen Ghysbrecht met dit welgemikt kort zinnetje alle logica ongenadig neer.

De heren kwamen uit Bever zelf en vooral uit de omliggende dorpen. Wielerclub Polybelvrienden uit Viane had negen wielertoeristen afgevaardigd. Al mag je het achterste van die samenstelling schrappen, want de heren reden vijftien ronden van 2,9 km aan een rotvaart, heet of niet.

'Ik heb zelfs zestien ronden afgelegd', zei Joery Desomer uit Galmaarden. Hij reed de laatste vijf ronden alleen aan de leiding. Of waren het er zes? Hoe zit dat nu, Joery? 'Bij het overschrijden van de aankomst, riep de speaker: nog één ronde. Maar dat was bestemd voor de gedubbelde renners naast mij. Alleen had ik dat niet door.'

De organisatoren gelukkig wel, zodat Joery de terechte winnaar werd. Toch was hij niet de enige die het podium mocht bevolken. Om te weten wie welke bidon mee naar huis mocht nemen, moet je de foto's maar eens bekijken.

Zullen we een uitzondering maken? Voor Filip Alert dan. Hij won de roze bidon voor de best verklede. Maar met zijn wielertrui en wielerbroek was hij niet te onderscheiden van de rest. Wel met zijn speciale drinkbus op de rug. Al leek die verdacht veel op een onkruidverdelger van de sproeidienst. Toch haalde hij de eindstreep. Niet dus?!

Nog één toegift om het af te leren? Dan gaat onze aandacht naar pechvogel Davy Van Liedekerke. Hij reed al lek voor de start. Of vond hij die zwarte bidon zo schoon dat hij zelf een nagel in zijn band stak? Wij durven het niet te suggereren...

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio