Monumentendag 2012 ook in Antwerpen

FOTO. Een kijkje in de Vlaamse Opera

Bezoekers van Monumentendag hebben het vandaag niet gemakkelijk om een keuze te maken tussen de vele prachtige bezienswaardigheden in Antwerpen. Daarom willen we hen graag een handje helpen. Uw krant ging in alle vroegte een blik werpen in de Vlaamse Opera. Kijkt u mee?

De Open Monumentendag stelt dit jaar alles in de kijker wat met 'Muziek, woord en beeld' te maken heeft. In Antwerpen kunnen bezoekers onder andere een bezoekje brengen aan het Museum Plantin Moretus, Filmhuis Klappei, het jaren '50-café Kiebooms, De Studio (vroegere Studio Herman Teirlinck) , deSingel en Poppenschouwburg Van Campen. Stuk voor stuk plekken vol bruisende creativiteit, die met hun gebouw en werking ook een hele geschiedenis te vertellen hebben. 

Wij gingen voor u een kijkje nemen in de Vlaamse Opera, aan de Frankrijklei. Die staat er sinds 1907, maar werd toen geopend onder de naam 'het Nederlandsch Lyrische Tooneel'. Het was het tweede operagebouw in Antwerpen, want op dat moment huisde het Théatre Royal - bij oudere Antwerpenaren nog bekend als de Fransen Opera - in de Bourlaschouwburg. Toenmalig stadsarchitect Alexis Van Mechelen mag het ontwerp van de Vlaamse Opera op zijn conto schrijven. 

Het bekende monument onderging vijf jaar geleden nog een ingrijpende renovatie, om het gebouw aan te passen aan de technische noden van een hedendaags operagezelschap.

De meeste monumenten zijn vandaag nog te bezoeken tot 18 uur. Meer info op www.openmonumenten.be (zoek links op 'Antwerpen'). 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio