Basketbaljournalist Patrick Ceulemans volgt de Belgian Lions op het EK in Litouwen

Patrick Ceulemans blogt: Didier Mbenga mag niet naar het EK

Patrick Ceulemans blogt: Didier Mbenga mag niet naar het EK

Foto: WAS

Didier Mbenga mag niet naar het EK! Het kwam als een verrassing over, maar was het eigenlijk niet. De Belgische Congolees was immers niet volledig fit. Een halve Mbenga is dan ook geen meerwaarde op een EK, waar in de eerste ronde vijf matchen op zes dagen worden betwist.

Half juni werd de NBA-speler in Dallas aan de knie geopereerd. Op 25 juli liet hij bij de start van de voorbereiding in Brussel een niet echt frisse indruk. Didier DJ Mbenga kampte duidelijk met een fysieke achterstand. Medische en sportieve staf haalden de voorbije weken alles uit de kast om de enige Belgische NBA-speler klaar te stomen voor het Europees Kampioenschap in Litouwen.

'Mirakels bestaan niet in topsport en Didier is misschien wel medisch klaar, maar niet fysiek en zeker niet mentaal,' zei bondscoach Eddy Casteels. 'Ik moet inderdaad mentaal de knop nog omdraaien en die bal door de ring dunken,' zei Didier Mbenga zondag nog in Bamberg op het internationaal tornooi.

Tijd was Mbenga dus grootste vijand. Het siert Mbenga wel dat hij als invaller stand-by blijft en de bruggen met de Belgian Lions niet opblaast.

Toch is het jammer dat de Belgische nationale ploeg in Litouwen niet over een fitte Didier Mbenga kan beschikken. De huidige kern kwalificeerde zich vorig jaar wel zonder hem, maar een Mbenga in shape kan België pakweg tweemaal tien minuten in the paint helpen.

Vermits ook de 22-jarige en 2m16 grote Antwerpse belofte Yannick Driesen geen interesse had in het EK (wat een domme beslissing!) rust de Belgische hoop onder de borden op de schouders van kapitein Christophe Beghin, de ervaren Tomas Van Den Spiegel, mister Energy Axel Hervelle en Maxime De Zeeuw. Dat de Lions op de posities van center en power forward blessures kunnen missen als kiespijn is dan ook duidelijk

 

Meest Gelezen Sport

ENKEL VOOR ABONNEES

Uitslagen & standen