Het Olympische Leuven: Roelants, Puttemans en Van Damme

Het Olympische Leuven: Roelants, Puttemans en Van Damme

Ivo Van Damme wint zilver op de 800m in Montreal 1976 Foto: © GEORGE HERRINGSHAW

LEUVEN - Nu de Olympische Spelen in Londen op hun laatste benen lopen, is het hoog tijd dat we Daring Club Leuven Atletiek in de spotlights zetten. Met Gaston Roelants, Miel Puttemans en Ivo Van Damme bracht de legendarische coach Mon Vanden Eynde maar liefst 4 Olympische medailles naar de Leuvense club.

Vanden Eynde was zonder twijfel de meest succesvolle atletiek coach van ons land. Ondervoorzitter van DCLA en trainer Eddy Fraiture herinnert zijn vriend en collega nog zeer goed. "Als professor aan de Faculteit Bewegingswetenschappen was hij een man van het veld. Hij was altijd aanwezig tijdens de training op de piste of in Meerdaalbos. Een erg innemend man, die bij elke oefensessie een nieuwe mop klaar had." Het succes  Vanden Eynde trok veel andere atleten aan en Vanden Eynde werd uiteindelijk ook vice-voorzitter van de Europese Trainersvereniging.

Drie atleten onder zijn begeleiding haalden in totaal vier keer Olympisch eremetaal naar de Leuvense club. Een overzicht.

Gaston Roelants: goud op de 3000m steeple in Tokio 1964

De 23-jarige Gaston Roelants eindigde in Rome 1960 net niet op het podium. Vier jaar later stond hij wel zelfverzekerd op het hoogste schavot. Dat was zeker niet gemakkelijk, wat een paar maanden voor de Spelen liep Roelants een beenvliesontsteking op. Om in topconditie te blijven schakelde hij over naar een strikt traingschema, waaronder zittend schaduwboksen en kanovaren op de Leuvense vaart richting Mechelen. Eenmaal in Tokio werd hij in de reeksen weliswaar tweede achter een Rus, maar in de finale gaf Roelants een demonstratie. België moest tot 1980 wachten op de volgende gouden medaille, van judoka Robert Van de Walle in Moskou.

Miel Puttemans: zilver op de 10.000m in Munchen 1972

De finale van de 10.000m op de Spelen van Munchen staat in de Olympische geschiedenisboeken vermeld omwille van winnaar Lasse Viren. Na 3 kilometer kwam de Fin ten val. De atleet herpakte zich en stuntte door de wedstrijd uiteindelijk te winnen met een nieuw wereldrecord. Topfavoriet Miel Puttemans was de enige die nog kon volgen en zo bracht de sporter uit Vossem een zilveren medaille naar zijn Leuvense club.

Ivo Van Damme: zilver op de 800m én 1500m in Montreal 1976

Voor de Spelen van Montreal was Ivo Van Damme al tevreden met zijn kwalificatie, maar eenmaal ter plaatse groeide zijn zelfvertrouwen tijdens de trainingen. Op de 800m moest hij alleen zijn grootste concurrent Alberto Juantorena voor laten gaan. Met zijn chrono zette hij wel een nieuw Belgisch record. In de 1500m eindigde Van Damme als tweede achter de Nieuw-Zeelander John Walker. De jonge Van Damme had zichzelf in de schijnwerpers gelopen en gold bij atletiekliefhebbers wereldwijd als het aanstormende talent. Op 29 december van datzelfde jaar sloeg echter het noodlot toe. De beloftevolle atleet overleefde een auto-ongeval in Zuid-Frankrijk helaas niet.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio