Het is een gepassioneerde foodie die ik ontmoet als ik bij Mondada op bezoek ga. Eigenaar Bram Vanaudenaerde is dan ook met de horecapaplepel opgegroeid, zijn vader was niemand minder dan de stichter van Panos. ‘Ik ben bij wijze van spreken tussen het brood opgegroeid’ vertelt hij me lachend.

‘Zes jaar geleden hoorde ik dat hier aan het Zuid een pand vrijkwam en ik zag onmiddellijk mogelijkheden. Meer dan een jaar ben ik bezig geweest met het bedenken van een concept, met mijn doelpubliek, in welke richting gaat horeca?.. Ik heb de wereld afgeschuimd op zoek naar nieuwe ideeën in New York, Tel Aviv, Rotterdam, Stockholm…..’.

En het werd een succes, van 8 tot 8, elke dag zit Mondada vol: ontbijt, lunch, tearoom, salades, burgers en pasta en vooral op elk moment van de dag: ‘de keuken is open’, bijna een unicum in Gent.

Georges Leekens en Pascal Platel

Geen wonder dat Filip Kowlier hier wekelijks zijn burger of Pascal Platel haar favoriete broodje zalm ‘komen eten’. Georges Leekens en echtgenote en Wim Baillieu en de Flemish Foodies hebben hier ook al hun dada ontdekt. Want daar komt de naam vandaan, niets exotisch zoals ik eerst dacht maar mon dada c’est toi het levensmotto van Bram.

‘Eten en drinken, dat is wat mensen lijmt. Contacten, relaties ontstaan meestal aan tafel. Ik heb hier een romance zien ontstaan. Het koppel leerde elkaar elk via hun tafeltje kennen en ondertussen zijn ze getrouwd en is er onlangs een tweeling geboren. En ik mag hun babyborrel organiseren omdat het hier allemaal begon’ vertelt Bram verder.

De koffie dus want daar waren we voor gekomen: koffie van Segafredo, Italiaans want dat zijn de echte koffiedrinkers volgens Bram. ‘Goeie koffie, daar ga je voor naar buiten, die drink je niet thuis. En daarom mijn keuze voor Segafredo, een koffiemerk dat alleen levert aan de horeca, onvindbaar in de winkel. Het espressoapparaat is een computergestuurde Franke met drie molens, één voor licht gebrande koffie, eentje voor sterk gebrande en een decaffeïne’.

Arabicabonen

Mijn cappuccino proeft inderdaad heel zacht. Wie niets extra vraag krijgt sowieso de licht gebrande Arabicabonen. Bij de koffie wordt altijd een potje met minimum drie zoetigheden geserveerd. Vandaag is dat een nostalgische Koetjesreep, een stukje speculoos en een madeleintje maar het lekkers wisselt naargelang de seizoenen. Geen wonder dat het publiek bij Mondada vooral vrouwelijk is.

Op de menukaart ontdek ik nog meer zoete verleidingen: elke dag een verse taart van de dag, dé kaastaart op speculoos van Tartes de Françoise, verse pannenkoeken…
Er is ook een take-away menu met broodjes en hapjes en natuurlijk, wat had je gedacht, meeneemkoffie. Ik spot op de kaart een zakje pastel de nata, de heerlijke Portugese gebakjes en mini-muffins met chocolade en appel. Van dadas gesproken…

Naast koffie is het favoriete drankje bij Mondada vers komkommersap, à la minute gemaakt net als alle andere smoothies. Ontbijten kan hier ‘in een wip’ of iets uitgebreider tot 11u. Daarna lunch met broodjes, burgers en pasta. Brood en koeken zijn huisbereid, vader zou nogal vloeken als het brood van elders kwam…

En dan zijn er nog de cocktails, naast Mojito en Caipirinha ontbreken de populaire gin merken niet op het cocktailmenu. ‘Dat is de sterkte van Mondada’ besluit Bram. ‘Op verschillende momenten van de dag telkens een nieuw aanbod voor een ander publiek. We veranderen zelfs de muziek. Een formule die werkt’.

Mondada
Espresso: 3,10 euro, Caffé Latté 3,30 euro, Cappuccino 3,50 euro
Woodrow Wilsonplein 4, Gent, t Zuid dus.
S’middag zeker vooraf reserveren op 09/2257525
Gesloten op zon- en feestdagen
Er is wifi en elke dag verse kranten: De Gentenaar, De Morgen en op zaterdag De Standaard.

Ontdek alle andere Koffieklets-adresjes in Gent

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio