Woonden onder meer op kasteel van Nevele en Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne

Vooraf intekenen op nieuw boek 'heren en dames van Nevele' mogelijk

Vooraf intekenen op nieuw boek 'heren en dames van Nevele' mogelijk

De heer en dame Wouter van Nevele en Johanna van Beveren brachten het in hun eigen gemeente tot reus en reuzin Foto: Reuzen van Nevele

Deinze / Nevele - Toen de Franse revolutionairen hier neerstreken vanaf 1795 werd het hoofdstuk van de heerlijkheden en almacht van de adel op het platteland afgesloten. Zij inden voordien tol en tax voor het onderhoud van hun kastelen en het bekostigen van hun (dure) levenswandel, spraken recht via hun baljuws en bestuurden het gebied door vertegenwoordigers. In onze streek ging het om de heren en dames van Nevele, die vaak behoorden tot de absolute vertrouwelingen van graaf, koning en keizer. Sommigen waren bij de tien rijkste personen van Europa. Tegelijk werden heren van Nevele vermoord of sneuvelden in oorlogen. Anderen raakten verwikkeld in (politieke) intriges. Eén van hen werd zelfs onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Kortom een verrassende geschiedenis die acht eeuwen overspant.

André Bollaert, de voorzitter van de heemkundige kring Het Land van Nevele, schreef een boek van zowat 150 blz. over die verschillende families. De heren van Nevele waren bevoegd in het hele land van Nevele, dus ook in Deurle, Gottem, Landegem, Lotenhulle, Meigem, Poesele, Sint-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne, Vinkt, Vosselare, Wontergem, Zeveren en hadden nog uitgestrekte gebieden tussen Wervik en Kortrijk en Doornik en Kortrijk

Binnen enkele weken verschijnt het boek, rijkelijk geïllustreerd en in kleur. De leden van de heemkundige kring het Land an Nevele  - 652 ondertussen - krijgen de publicatie gratis. 

Maar het is ook mogelijk het boek apart en via voorintekening opgestuurd te krijgen. Het gaat om een tijdelijke actie die loopt tot 15 november, de verschijningsdatum van het boek. De goedkopere voorintekenprijs van 15 euro dient te worden gestort op rekening BE69 0013 9516 8578 van Het Land van Nevele met als melding: Nevele. 

Wie zich aangesproken voelt om voor de eerste keer lid/abonnee te worden van de heemkundige kring in 2018 krijgt het boek eveneens gratis. Daartoe dient 30 euro te worden gestort op dezelfde rekening, met als vermelding 'nieuw lid'. 

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele

www.landvannevele.com

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio