Wonderbaarlijke rariteitenkabinetten gooien deuren open op eerste Nacht van de Universitaire Musea'

FOTO: Universitaire musea tonen verborgen schatten aan brede publiek

Morfologie Museum Foto: sgg

Gent - Op de eerste Nacht van de Universitaire Musea vergaapte het talrijk opgekomen publiek zich aan de verborgen schatten die te vinden zijn in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen aan De Sterre, het Morfologiemuseum in Merelbeke, het Museum voor Dierkunde aan de Ledeganck, de Etnografische Verzamelingen, het Museum van de Geneeskunde en het Archeologisch Museum in het Pand.

De universitaire musea kunnen met recht en rede verborgen schatten in Gent genoemd worden. De meeste ervan zijn het jaar door te bezoeken, maar weinig mensen weten dat. Daarom sloegen de musea van de Ugent vrijdagavond de wetenschappelijke handen in elkaar om de werkelijk zeer indrukwekkende collecties te tonen aan een breed publiek. Dat publiek kon met comfortabele en zeer stipt rijdende reisbussen van het ene museum naar het andere rijden. In elk museum gaven de aanwezige conservators of studenten graag een woordje uitleg. En dat allemaal gratis!

In het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschappen waanden we ons in een leerrijk en wonderbaarlijk rariteitenkabinet. Het museum is deels opgehangen aan de grootste natuurwetenschappers van de UGent: de vader van de film Jozef Plateau, de grondlegger van de aromatische chemie August Kekulé - het bord waar hij les mee gaf hangt er nog - en Leo Baekeland, de uitvinder van de eerste kunststof. De enorme collectie antieke blinkende microscopen - één van de grootste collecties ter wereld - de stokoude chemische toestellen, een 'minicomputer' uit 1971 en de houten kabinetten waarin alles was opgesteld: het sprak allemaal bijzonder erg tot de verbeelding.

In het Morfologiemuseum van de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke liepen bezoekers tussen en onder de meest exotische skeletten. Een olifant, giraf, zeeleeuw, beer, luiaard, schildpad, mol, pelikaan, zeeleeuw, pinguin, kangoeroe en zelfs een biggetje met twee koppen. Toen in Heist potvis Theofiel aanspoelde, mocht de vakgroep Morfologie de onderkaak, enkele wervels en een flipper meenemen. Foto's van de ontmanteling van Theofiel werden in de computerzaal getoond.

Het Pand aan Onderbergen huistvest drie musea van de Ugent. De Etnografische Verzamelingen, het Archeologiemuseum en het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde. Vooral dat laatste was bijzonder indrukwekkend. In een twintigtal kleine zaaltjes verwonderden de mensen zich aan allerlei pijnlijk uitziende instrumenten uit de ijzeren allaambak die de chirurgijn vroeger met zich meedroeg. Verder toonde het museum interessante zaken als drilboren, een bonte verzameling aan historische anticonceptiva en opiumpijpjes. Een must voor geneeskundestudenten, en bij uitbreiding voor iedereen die op z'n minst een greintje verwondering door zijn aderen heeft stromen.

Het Museum voor Dierkunde konden we door tijdsgebrek helaas niet bezoeken.

De eerste Nacht van de Universitaire Musea: een voltreffer van formaat en absoluut voor herhaling vatbaar.

Wie de musea ook doorheen het jaar wil bezoeken, kan terecht op de volgende websites:

Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (Campus De Sterre)

Museum voor Dierkunde (Campus Ledeganck)

MorfologieMuseum (Faculteit Diergeneeskunde, Merelbeke)

Etnografische Verzamelingen (Het Pand, Onderbergen)

Archeologiemuseum (Het Pand, Onderbergen)

Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde (Het Pand, Onderbergen)

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio