Dag van het deeltijds kunstonderwijs

Leerlingen deeltijds kunstonderwijs Gent zijn 'Beestig Bezig'

Leerlingen deeltijds kunstonderwijs Gent zijn 'Beestig Bezig'

Foto: Sylvie Opstaele

Gent - Zaterdag 6 februari is het in heel Vlaanderen dag van het deeltijds kunstonderwijs. Thema dit jaar is 'Beestig Bezig'. De leerlingen van de Genste Academie voor Beeldende Kunst stellen hun werk tentoon in de oude veeartsenijschool, toepasselijke locatie.

De leerlingen aan de Genste academie, de tweede grootste deeltijdse kunstacademie van België, zijn zowel kinderen, jongeren als volwassenen: 'We hebben 800 leerlingen onder de achttien en 700 volwassenen', vertelt Teun De Dobbelaere, coördinator van Beestig Bezig.

Vijftiger Serge Verwest is een van de volwassen leerlingen. Hij volgt al sinds 2005 les in experimentele schilderkunst aan de academie: 'Dertig jaar geleden heb ik de boot gemist. Via het deeltijds kunstonderwijs (DKO) krijg ik nu de kans om met kunst bezig te zijn en bij te leren.' Serge ontwierp onder andere een libel uit mozaieksteentjes die model staat voor een tafel van 12 bij 12 meter. Bedoeling is dat de tafel in het Kloosterbos in Wachtebeke, een speelbos voor kinderen, komt te staan en als centraal ontmoetingspunt zal dienen.

Dieren aan de ketting en in kooien

In de verschillende kamers van de oude veeartsenijschool is elke richting van de academie vertegenwoordigd: animatiefilm, beeldhouwkunst, fotokunst, illustratie-en beeldverhaal, tekenkunst, schilderkunst, mixed media, keramiek en vrije grafiek.
Zo is er voor elke bezoeker wat wils: beeldjes van elfjes, boomstammen met zelfportretten en portretten van dieren op geschilderd, dieren die aan de ketting liggen, tekeningen van dieren in kooien, diertjes uit was vervaardigd, installaties en diverse schilderijen. 

Europalia China, tentoonstelling over China die nog tot 14 februari in Brussel loopt, schonk vijftig lampionnen aan de academie: 'Onze leerlingen hebben die herwerkt met afval, om de vervuiling in China aan te kaarten. Nu zijn ze hier tentoongesteld, maar uiteindelijk gaan ze naar een Chinees theehuis in Brussel', vertelt Teun De Dobbelaere. 

Hart voor India

Annick Mahieu, lerares experimentele schilderkunst, werkt met haar leerlingen aan een nieuw project, 'Hart voor India': 'Een student van mij zit voor drie maanden in India. Hij begeleidt daar kinderen om tekeningen, ontwerpen te maken voor kussentjes in de vorm van een hart. Ik doe hier hetzelfde met mijn leerlingen. We wisselen regelmatig tekeningen uit. Het is leuk om zien hoe Vlaamse kinderen frieten, wafels, GSM's of het Atomium tekenen terwijl de Indische kinderen een heilige koe of een papegaai tekenen.'

Het project is zowel artistiek als sociaal van waarde: 'De kussentjes gaan we verkopen. Met de opbrengst willen we een kunstacademie oprichten in India voor weeskinderen en kinderen uit de sloppenwijken. Zo kunnen ook die kinderen zich op een artistieke manier uitleven en ontwikkelen', legt Annick uit. Ook de werkjes van Annick's leerlingen zijn in de veeartsenijschool tentoongesteld.

Dag van het deeltijds kunstonderwijs, zaterdag 6 februari, van 10 tot 16u30, site van de oude veeartsenijschool, Coupure Rechts 310, Gent.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio