Toneelvereniging Kamer van Rhetorica De Waag gaat op zoek naar 'Het Goudland'

Liedekerke - Liefst drie weekends lang palmt de Liedekerkse toneelvereniging Kamer Van Rhetorica De Waag het Sint-Gabriëlsinstituut in met het avontuurlijk stuk 'Het Goudland', geschreven door Hendrik Conscience en later bewerkt door Hugo Claus, in een regie van Gie Beullens.

Hendrik Conscience schreef zijn roman ‘Het Goudland’ in 1862 en werd later de eerste Vlaamse avonturenroman genoemd. In zijn verhaal laten de Vlaamse goudzoekers er geen gras over groeien. Al in 1849 trekken zij op pad om in het verre Amerika hun geluk te gaan beproeven. Ze gaan als het ware op zoek naar ‘Eldorado’. Eerst ziet het er naar uit dat het geluk hen toelacht. Maar dan komen de tegenslagen en keren de kansen. Haast en spoed zijn zelden goed, maar een Vlaming zou geen Vlaming zijn als hij in alle ellende ook niet zou zorgen voor komische en hilarische momenten. Daar is in ‘Het Goudland’ geen gebrek aan. Dromen van rijkdom is ook al iets en als we er naast grijpen, kunnen we er nog om lachen ook. Conscience brengt een geestige kijk op de vele Vlamingen, die naar de Nieuwe Wereld trokken om goud te zoeken en doffe ellende te vinden.

In 1966 heeft Hugo Claus van Consciences' ietwat sentimentele roman een persiflage gemaakt onder de vorm van een toneelstuk. Eigenlijk is ‘Het Goudland’ van Hugo Claus meer een revue met een aaneenschakeling van anekdotes, verhalen, droevige en plezierige lotgevallen van verblinde Vlaamse goudzoekers. Claus heeft er een spektakelstuk van gemaakt met satire en groteske en kritische beschrijvingen als belangrijkste elementen. Voor Claus was het een gedroomde gelegenheid om de Vlaming van zijn minder fraaie kant te laten zien. Dit was kenmerkend voor het werk dat hij in de jaren zestig publiceerde.

‘Het Goudland’ is dan ook een nogal a-typisch werk van Claus, maar misschien maakt dat het net zo herkenbaar. De Vlaming met zijn kleine kantjes die een beetje door het slijk wordt getrokken, het is niet direct wat we van de auteur van ‘Het verdriet van België’ zouden verwachten.

Wie wil genieten van dit boeiende stuk, kan de drie opeenvolgende weekends terecht in het Sint-Gabriëlsinstituut. Voorstellingen zijn er op vrijdag en zaterdag 18, 19, 25 en 26 januari 2013 en op 1 en 2 februari 2013. Kaarten kosten €8,00 en zijn te verkrijgen in het Vrijetijdshuis of telefonisch via het nummer 053/67.14.19. 

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio