Celebs

Bontfederatie woest op Jean-Claude Van Damme

Bontfederatie woest op Jean-Claude Van Damme

Foto: *

Na Dash pakt nu ook Gaia uit met de Brusselse Hollywood-ster Jean-Claude Van Damme. Maar terwijl 'smans witte T-shirt bij Dash ‘maagdelijk wit' is, zit het bij de dierenactivisten onder het bloed, van een gevilde nerts. ‘Wansmakelijke desinformatie', sneert de Bontfederatie.

Gaia start binnenkort een affichecampagne met Jean-Claude Van Damme, die in zijn bebloede handen een gefotoshopte gevilde nerts draagt. ‘Wansmakelijk', zegt Isolde Delanghe, secretaris van de Belgische Bontfederatie.

De link is duidelijk: de Belgische acteur – in wiens films geweld centraal staat – moet symbool staan voor de hele bontsector. ‘De dierenrechtenorganisatie hoopt via de media het brede publiek te misleiden en te choqueren op onze kap', zegt Delanghe.

De bontfederatie protesteert nu al, ook al start de Gaia-campagne pas over anderhalve maand. ‘Als je Gaia mag geloven, is de hele landbouwsector slecht', foetert Delanghe. ‘Wel, ik zeg u: iedereen spant zich in, ook de kwekers van nertsen. Dat het gebruik en de verkoop van bont de jongste jaren een stijgend succes kent, komt door de vele inspanningen van de sector rond dierenwelzijn en open en objectieve informatie over de herkomst van het bont.'

Jean-Claude Van Damme staat al langer bekend als dierenvriend – zo vertelde hij eerder dat hij invalide honden adopteert – maar het is de eerste keer dat ‘Muscles from Brussels' zich zo openlijk out als dierenactivist. Een pluim op de hoed van Gaia, dat nog niets kwijt wil over de campagne: ‘Daar communiceren we pas over bij het begin van de actie', zegt woordvoerder Michel Vandenbosch.

Het beste van Enkel voor abonnees