Loop zonder Dope trekt massa volk

Pleidooi voor sport zonder doping

Pleidooi voor sport zonder doping

Foto: © Cemil Belek

KESSEL-LO - Ongeveer vijfhonderd lopers stonden aan de start van de derde editie van Loop zonder Dope. LZD is een initiatief van De Spiegel, afkickcentrum. LZD is niet zomaar een loopwedstrijd, maar een met verschillende betekenissen.

Loop zonder Dope (LZD) wordt voor het derde jaar op rij door De Spiegel georganiseerd.

De Spiegel is een organisatie van behandelingscentra voor drugsverslaafden, Naast de afdeling in Kessel-Lo die een residentieel ontwenningsprogramma en een therapeutische gemeenschap huisvest, is er ook een in Asse met een ambulant programma.

LZD is een pleidooi voor een propere sport zonder doping. 'Helaas worden we al te vaak geconfronteerd met berichten over doping in de sport. Terwijl sport op alle niveaus een manier moet zijn om op een gezonde manier te genieten', zegt directeur Paul Van Deun.

Logischerwijs verwijst LZD naar een leven zonder drugs. Sport is voor de drugsverslaafden een wezenlijk onderdeel van de therapie die ze volgen. Als onderdeel van hun therapie gaan de drugsverslaafden namelijk twee keer per week lopen. Jaarlijks nemen ze deel aan tal van wedstrijden, waaronder de 20 km van Brussel.

'Met LZD komen we positief onder de aandacht en niet met statistieken over het aantal verslaafden of drugsdoden', zegt Van Deun.

J.M. en M.W. zijn twee jongemannen die in behandeling zijn.

J.M. heeft er al elf maanden op zitten en zit nu in de laatste fase van zijn afkickprogramma. Hij leeft samen met een zestal mensen in een tussenhuis in Lovenjoel. Hij doet vrijwilligerswerk en loopt stage. Op termijn moet hij terug op eigen benen staan. M.W. therapie is nu een half jaar bezig. Beiden zijn ex-amfetaminegebruikers die al eens hervallen zijn.

Verwoestend effect

'We hebben het allebei gehad met dat leventje van vroeger. We willen nog iets van ons leven maken voor het te laat is', zegt J.M..

Hij is net als M.W. overtuigd van de voordelen van sport als therapie. 'Speed heeft een verwoestend effect hebben op je lichaam. Door te sporten bouw je weer conditie op en je leert ook luisteren naar je lichaam. Niet onbelangrijk: het is een uitlaatklep die je hoofd leegmaakt. Lopen geeft je een kick, een positieve welteverstaan', zegt M.W.

Ze kijken de toekomst positief en ambitieus tegemoet.

J.M. hoopt ooit in de sociale sector aan de slag te kunnen.

'Ik heb vroeger in fabrieken gewerkt omdat ik dacht dat ik niet beter kon. Ik wil nu als ervaringsdeskundige mijn bijdrage leveren. Ondertussen ga ik me bijscholen en een woonst in de streek zoeken', zegt hij. M.W. is er nog niet uit. Een job als timmerman, dat spreekt hem wel aan.

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio